„Nu este nevoie de un război comercial. America l-a câștigat deja” – The Street / De ce afirmația lui Trump, că partenerii comerciali au „furat” SUA timp de decenii, nu se susține

Andrei Manole apr. 2, 2025 0 comentarii 2820 vizualizări
trump-irondome Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Donald Trump a reiterat afirmația sa de lungă durată, potrivit căreia partenerii comerciali au „furat” SUA timp de decenii, citând practici comerciale neloiale și restricții de mediu care dezavantajează producătorii americani, scrie autorul Martin Baccardax în publicația The Street. Liderul de la Casa Albă consideră ziua de 2 aprilie drept un punct de cotitură – „Ziua eliberării” –, promițând reafirmarea dominației SUA în comerțul mondial. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, această relatare trece cu vederea realitatea economică actuală: Statele Unite sunt deja lider în comerțul mondial, în special prin sectorul serviciilor.

În timp ce America înregistrează un deficit de 1,2 trilioane de dolari în comerțul cu bunuri, menține un excedent de 278 de miliarde de dolari în sectorul serviciilor, care generează marje de profit semnificativ mai mari. Apple are o marjă brută de 46%, pe când cel mai mare producător auto american, General Motors , are marjă de doar 12,5%.

Ricardo Hausmann, de la Universitatea Harvard, remarcă faptul că SUA prosperă prin servicii și investiții globale, companiile americane câștigând anul trecut 632 de miliarde de dolari în străinătate – mult mai mult decât au câștigat companiile străine în SUA (347 de miliarde de dolari). De asemenea, acestea fac mai mulți bani cu același număr de angajați. Anul trecut, companiile europene aveau angajate aproximativ 4,7 milioane de persoane în SUA, în timp ce companiile americane au fost direct responsabile pentru aproximativ 5 milioane de locuri de muncă în UE, Regatul Unit și Elveția.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Citește și: LIVE „Ziua eliberării Americii”. Donald Trump anunță miercuri planurile de taxe vamale / Cum se pregătește UE să riposteze?

În ciuda acestor puncte forte, tarifele iminente au zdruncinat piețele. Bursele au pierdut 5.000 de miliarde de dolari din valoare, iar națiuni precum China și autoritățile europene de reglementare pregătesc măsuri de retorsiune specifice împotriva giganților americani din domeniul tehnologiei, precum Apple, Microsoft, Alphabet și Meta. Aceste contraatacuri ar putea pune în pericol profitabilitatea companiilor pe termen lung, în numele revigorării producției interne.

Criticii susțin că poziția comercială agresivă a lui Trump riscă să agraveze inflația, să perturbe lanțurile de aprovizionare și să afecteze profiturile întreprinderilor – ecouri ale războaielor comerciale din trecut. Deși există practici comerciale neloiale (de exemplu, furtul de proprietate intelectuală de către China, protecționismul Indiei), experții susțin că acestea sunt abordate cel mai bine prin negocieri multilaterale, nu prin sancțiuni unilaterale.

În esență, autorul notează că Statele Unite au „câștigat” deja războiul comercial prin reorientări strategice către servicii și investiții. Reangajarea într-un conflict bazat pe tarife ar putea fi contraproductivă din punct de vedere economic. După cum subliniază Hausmann, dominația economică globală a Americii este mai bine protejată prin diplomație, „nu prin confruntare”.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.