VIDEO Donald Trump impune taxe vamale reciproce la nivel mondial / Exporturile europene către SUA vor fi taxate cu 20% / Taxă de 25% pentru toate mașinile importate de SUA / Lista tarifelor reciproce

Pe scurt

  • Donald Trump a anunțat taxe vamale reciproce la nivel mondial
  • Taxa vamală minimă va fi de 10%
  • Alte state vor avea taxe mai mari
  • Uniunea Europeană va avea taxe vamale de 20% pentru exporturile către SUA 
  • SUA impun taxe vamale de 25% pentru automobilele produse în afara SUA,
  • Planul de taxe vamale este denumit „Ziua eliberării” Americii.
  • Noile taxe vamale marchează o escaladare în războiul comercial global.
  • UE se pregătește să riposteze
  • România ar putea fi afectată indirect prin impactul asupra Germaniei, cel mai mare partener comercial al țării
  • Argumentele pro și împotriva taxelor vamale: locuri de muncă și venituri, versus creșteri de prețuri și posibilă recesiune
Articolul integral continuă mai jos
Redacția apr. 2, 2025 1 comentarii 6084 vizualizări
Trump tarife

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%, începând din 5 aprilie. Totuși, pentru unele state, taxele vamale vor fi mai mari și vor intra în vigoare pe 9 aprilie. De exemplu, pentru UE taxele vamale vor fi de 20%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.

Uniunea Europeană, care a sperat până în ultimul moment ca SUA să renunțe la acest plan nebunesc, se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va ține un discurs, joi, la 6.00 dimineața, ora României, ca răspuns la anunțul lui Donald Trump privind taxele vamale.

România nu va scăpa nici ea neatinsă de acest război comercial, pe de o parte atât din perspectiva exporturilor directe către SUA care vor fi afectate de taxa de 20%, dar prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României, către care merg multe exporturi auto românești, și cel mai mare exportator european către SUA, în special în sectorul auto, acum afectat de taxe de 25%.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic


UPDATE 00.38 Taxa vamală „de bază” de 10% va intra în vigoare la ora 12:01 a.m. pe 5 aprilie, iar taxele vamale reciproce mai ridicate vor intra în vigoare la ora 12:01 pe 9 aprilie.


UPDATE 00.00 Efectele taxelor vamale americane: piețele scad

Acțiunile scad după ce președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că impune taxe vamale de amploare la nivel mondial. ETF-urile legate de principalii indici bursieri americani au scăzut puternic miercuri, după anunțul lui Donald Trump.


UPDATE 23.55 Donald Trump a semnat ordinul executiv la ora locală 16:55, după ce a vorbit timp de aproape o oră. Taxele vamale intră în vigoare la miezul nopții.


UPDATE 23.07 Taxele vamale anunțate de Donald Trump

Donald Trump și-a început discursul spunând că ziua de 2 aprilie va fi mereu amintită precum ziua în care industria americană a renăscut și ca „ziua în care am făcut America bogată din nou”.

Donald Trump a anunțat că semnează un ordin executiv prin care instaurează taxe vamale reciproce către statele lumii.

Trump a anunțat că va impune o taxă vamală de 25% pe toate vehiculele produse în afara SUA, începând de la miezul nopții (ora SUA).

SUA percepe o taxă vamală de 2,4% pentru vehiculele importate, spune el. „Între timp, Thailanda și alții percep taxe vamale mult mai mari, de genul 60%. India percepe tarife de 70%, iar Vietnamul de 75%”, adaugă el. În continuare, acesta critică UE și țările asiatice pentru impunerea de taxe vamale pentru automobilele fabricate în SUA. El spune că peste 80% din mașinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din mașinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia și că mașinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în aceste țări. „Ford vinde foarte puțin” în alte țări, spune Trump, un dezechilibru care a «decimat» industriile americane.

Trump a continuă să spună că, prin acțiunile de astăzi, SUA „apără fermierii și crescătorii de animale” care au fost „brutalizați” de națiuni din întreaga lume. El spune că Canada impune taxe vamale de 200-250% pentru „multe dintre produsele noastre lactate”, afirmând că prima cutie de lapte este la un „preț foarte scăzut”, dar după aceea „lucrurile se înrăutățesc”. El adaugă că SUA „subvenționează” o mulțime de țări, citând Canada și Mexic drept exemple. În ce moment trebuie să spuneți „trebuie să munciți pentru voi înșivă”, întreabă el.

Donald Trump a insistat că SUA vor impune taxe vamale reciproce către alte țări care „ne tratează prost”, dar a precizat că acestea vor fi la jumătate din ratele de taxare ale acestor țări.

„Vom calcula rata combinată a tuturor taxelor lor vamale, a ratelor non-monetare și a altor forme de a „trișa”. Și pentru că suntem blânzi – deși nu ești așa blând când ești „jupuit” – îi vom taxa cu aproximativ jumătate din rata cu care ne taxează ei. Taxele vamale nu vor fi complet reciproce. Aș fi putut face asta, dar ar fi fost greu pentru multe țări și nu voiam să fac asta”, a precizat Trump.

De exemplu, dacă China are taxe vamale de 67% pentru importurile SUA, atunci SUA vor taxa cu 34% importurile din China.

Pentru UE, care taxează importurile americane cu 39%, SUA vor impune taxe vamale de 20%.

Ca excepție, pentru Marea Britanie, taxele vamale vor fi de 10%, complet reciproce cu cele aplicate de Regatul Unit pentru importurile americane.

Trump a anunțat un „tarif de bază minim” de 10% asupra altor țări pentru a „ajuta la reconstrucția” economiei SUA.

Trump a spus că companiile care își construiesc produsele în SUA vor avea taxe vamale zero. „Nu există niciun tarif dacă vă construiți produsul chiar aici, în America”, spune Trump.

Canada și Mexic nu se regăsesc pe lista țărilor afectate de taxele vamale reciproce, dar ele vor avea taxele vamale anunțate anterior.

Nici Rusia nu se găsește pe listă, în timp ce Ucraina va avea taxe de 10%.

Lista taxelor vamale:


UPDATE 21.00 Au SUA în prezent într-adevăr taxe vamale mai mici decât partenerii lor comerciali?

Una dintre justificările lui Trump pentru impunerea așa-numitelor taxe vamale reciproce este că unele țări au taxe vamale mai mari la importurile americane decât cele pe care SUA le aplică la importurile de la ele.

El susține că acest lucru reprezintă un comerț „neloial”.

Conform datelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), SUA avea o taxă vamală medie de 3,3% în 2023.

Aceasta era mai mică decât taxa vamală medie de 5% al Uniunii Europene și taxa vamală medie de 7,5% al Chinei.

Și era considerabil mai mică decât taxa vamală mediu de 17% din India și de 13,4% din Coreea de Sud.

Prin urmare, este legitim ca Trump să sublinieze faptul că unele țări au o taxă vamală medie mai mare la importuri decât America.

Cu toate acestea, în conformitate cu normele OMC, acest lucru nu constituie „comerț neloial”, atâta timp cât țările aplică aceeași rată tarifară pentru aceeași categorie de bunuri provenind din orice altă țară, în loc să facă discriminări între diferite țări în stabilirea ratei.


UPDATE 20.40 Care sunt argumentele pro și împotriva taxelor vamale?

Argumente pro:

Protecția unei industrii emergente: Unele țări au utilizat taxele vamale ca o modalitate de a ajuta la stabilirea unei noi industrii pe plan intern, înainte ca aceasta să devină competitivă.

Reziliența națională: Unele produse, cum ar fi alimentele sau armele, sunt uneori considerate a merita păstrate pe plan intern, chiar dacă ar putea fi produse mai eficient în altă parte. Subvențiile pot fi utilizate pentru același efect.

Comerț echitabil: În cazul în care o altă țară are standarde mai scăzute – de exemplu în ceea ce privește mediul sau drepturile lucrătorilor – sau își subvenționează industriile cu bani publici sau impune tarife, atunci impunerea de taxe vamale poate egaliza condițiile de concurență.

Locuri de muncă: Taxele vamale reprezintă o taxă la intrare, care poate stimula întreprinderile să își fabrice produsele în țara în care doresc să vândă. Acest lucru poate stimula ocuparea forței de muncă.

Venituri: Taxele vamale reprezintă un impozit plătit guvernului, ceea ce poate contribui la consolidarea finanțelor publice. Donald Trump, de exemplu, afirmă că taxele vamale îi vor permite să reducă impozitele pentru lucrătorii americani.

Tactică de negociere: Amenințarea taxelor vamale poate fi o modalitate de a încerca să obțină concesii de la alții în cadrul discuțiilor comerciale sau în alte negocieri.

Argumente împotrivă:

Prețuri mai mari: Taxele vamale sunt o taxă pe importuri, deci introduc un nou cost care trebuie plătit de cineva. De obicei, acest lucru duce la creșterea prețurilor, cel puțin într-o anumită măsură, pentru clientul final. Acest lucru are un efect disproporționat asupra persoanelor cu venituri mici, care au mai puțini bani de cheltuit.

Lovitură pentru creștere: Atunci când prețurile cresc, oamenii cumpără mai puțin. Acest lucru afectează întreprinderile și duce la scăderea creșterii economice. Aceasta poate chiar să ducă o economie în recesiune.

Fac firmele mai puțin eficiente: Firmele devin mai puțin eficiente dacă iau decizii privind producția și lanțurile de aprovizionare pe baza taxelor vamale, în locul altor factori precum costul și talentul. Acest lucru le face mai puțin capabile să concureze la nivel mondial.

Inhibă comerțul: Lanțurile globale de aprovizionare sunt atât de interconectate, încât chiar și un singur produs poate implica părți care trec de mai multe ori granițele. Taxele vamale pot însemna mai multe etape de birocrație pentru un singur produs final – descurajând comerțul și slăbind în cele din urmă relațiile globale.

Represalii: Dacă o țară impune taxe vamale, o altă țară ar putea riposta cu propriile taxe vamale. Fiecare parte ar putea continua escaladarea – o situație cunoscută sub numele de război comercial.


UPDATE 20.30 Cât ar putea fi majorate taxele vamale?

Există o gamă largă de estimări deoarece Trump nu a fost clar cu privire la modul în care vor fi concepute noile sale tarife și la ce țări se vor aplica acestea.

Bloomberg Economics consideră că, pe lângă tarifele pe care Trump le-a anunțat deja de la revenirea în funcție, rata tarifară medie a SUA pentru toate importurile ar putea crește la 10,8%, ceea ce ar fi cea mai ridicată rată din anii 1940.

Universitatea Yale estimează că ar putea ajunge la 15,5%, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din anii 1930.

Cu toate acestea, Bloomberg Economics consideră, de asemenea, că este posibil ca rata tarifară medie din SUA să ajungă la aproape 35%, o rată care nu a mai fost înregistrată în SUA din anii 1800.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Această gamă de estimări subliniază cât de multă incertitudine există cu privire la ceea ce va face președintele.


UPDATE 19.38 Bursele europene au închis în scădere

Bursele europene au închis în scădere miercuri, în contextul în care investitorii la nivel global se pregătesc pentru un nou val de tarife comerciale care urmează să fie anunţate de administraţia preşedintelui american Donald Trump, transmite CNBC, citată de news.ro.

După o redresare înregistrată marţi, indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în scădere cu 0,6%. Majoritatea sectoarelor au înregistrat pierderi, cu excepţia acţiunilor din retail şi utilităţi, care au consemnat uşoare creşteri.

Indicele sectorului de sănătate din Stoxx 600 a pierdut aproape 2%, în contextul în care scad speranţele privind o eventuală exceptare a industriei farmaceutice de la noile tarife. Grupul german Bayer, activ în domeniul farmaceutic şi biotehnologic, a fost printre cele mai slabe performere, cu o scădere de aproape 4%.


UPDATE 17.51 Piețele americane sunt în scădere înainte de anunțarea taxelor vamale

Tranzacțiile pe Bursa din New York au demarat în scădere, în ședința de miercuri, când Donald Trump urmează să anunțe taxele vamale.

La deschiderea pieței, indicele S&P 500 a scăzut cu 1%, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,82%, iar indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 1,38%.

Piețele și-au revenit ușor de atunci.

S&P 500 și Nasdaq Composite – doi indici majori ai pieței – au înregistrat săptămâna aceasta cea mai slabă performanță trimestrială din 2022.


UPDATE 17.41: Guvernul francez: UE va riposta la noile tarife vamale americane până la sfârşitul lunii aprilie. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene s-a arătat nemulțumit de mesajul transmis de Franța în numele Uniunii.


UPDATE 16.40 De ce Trump o numește „Ziua Eliberării”?

Ziua Eliberării este sărbătorită de țări din întreaga lume pentru a marca sfârșitul ocupației străine sau al dictaturii.

Ea are același spirit cu Ziua Independenței pe care americanii o comemorează la 4 iulie, când părinții fondatori și-au declarat independența față de Marea Britanie.

Trump a declarat că taxele vamale pe care le va anunța vor elibera țara de dependența de produsele străine.

Dar este puțin probabil ca investitorii să fie „eliberați” de incertitudinile legate de tarife, spune Vasu Menon, director general pentru strategie de investiții la OCBC Bank.


UPDATE 15.49 UE va răspunde în două moduri la taxele vamale

Comisia Europeană a declarat că va răspunde la anunțul președintelui american Donald Trump privind taxele vamale.

„Vor fi două [răspunsuri]. Va exista un prim răspuns la tarifele pentru oțel și aluminiu din partea SUA. Și va exista un al doilea răspuns care reunește toate celelalte”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț.

„Primul trece prin procesul intern … Iar al doilea, după cum am menționat, va fi emis după anunțurile așteptate de la Washington în cursul zilei de astăzi.”

Comisia finalizează două liste de contramăsuri care ar valora în total 26 de miliarde euro pentru a răspunde tarifelor impuse de Trump pentru oțel și aluminiu, în consultare cu țările membre ale UE și cu întreprinderile.

Comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, urmează să se întâlnească vineri la prânz cu ambasadorii UE pentru a planifica pașii următori, potrivit a doi diplomați UE, înainte de o reuniune a miniștrilor comerțului din blocul comunitar care va avea loc lunea viitoare la Luxemburg.


UPDATE 15.23 Trump scrie pe rețelele sociale

Donald Trump a scris pe rețelele sociale de la prima oră, ora 08:00 dimineața la Washington, spunând într-o postare pe contul său social Adevărul, Trump că: „E ZIUA LIBERĂRII ÎN AMERICA!”


UPDATE 15.20 Christine Lagarde, președinta BCE, avertizează: Lovitura tarifelor va fi resimțită „în întreaga lume”

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că tarifele administrației Trump vor avea un impact economic negativ „în întreaga lume”.

„Nu va fi bine pentru economia globală și nu va fi bine nici pentru cei care impun tarifele, nici pentru cei care ripostează”, a spus ea într-un interviu acordat miercuri postului irlandez Newstalk. „Va destabiliza lumea comerțului așa cum o știm”.

Lagarde a avertizat anterior cu privire la potențialele efecte negative ale tarifelor asupra creșterii și inflației.

Economia europeană dependentă de exporturi este considerată foarte vulnerabilă la tarifele americane. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că blocul are „un plan puternic de represalii, dacă este necesar”.


UPDATE 14.26 Marea Britanie nu exclude nimic

Premierul britanic Keir Starmer nu exclude „nimic” cu privire la tarifele impuse de Trump. Guvernul britanic a devenit vizibil mai pesimist cu privire la perspectiva de a încheia un acord pentru a evita tarifele înainte ca acestea să intre în vigoare. Prim-ministrul britanic a declarat: „Ne-am pregătit pentru orice eventualitate înainte de confirmarea tarifelor americane în cursul zilei de astăzi”. El adaugă că un „război comercial nu este în interesul nimănui”, reafirmând că Regatul Unit va adopta o abordare „calmă, pragmatică” și nu va „exclude nimic”. Starmer adaugă că „discuțiile constructive” privind un acord comercial între SUA și Regatul Unit „progresează”.


UPDATE 13.40 Cum se pregătesc țările lumii pentru taxele vamale 

  • Regatul Unit este pregătit „pentru ce este mai rău”, dar va avea o abordare calmă după ce un acord comercial mult sperat cu America nu s-a materializat înainte de „Ziua eliberării” lui Trump.
  • UE a amenințat cu un răspuns „robust și calibrat” la noile tarife, vizând mai întâi bunurile americane înainte de a se extinde la serviciile americane.
  • China, Japonia și Coreea de Sud au convenit duminică să consolideze liberul schimb regional în cadrul primului lor dialog economic din ultimii cinci ani.
  • India a redus deja tarifele pentru unele bunuri, în timp ce negocierile pentru un acord comercial cu SUA sunt în curs.
  • Noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, a declarat că țara sa va avea un răspuns „inteligent” care „nu va dezavantaja producătorii canadieni”.
  • Între timp, Israelul a declarat că va elimina toate tarifele la importurile din SUA.

UPDATE 13.01 „Ziua eliberării” pentru Trump, ziua de alertă maximă pentru piețe. Investitorii și administratorii de fonduri sunt în așteptare, într-o atmosferă de incertitudine, înaintea anunțului oficial al președintelui Donald Trump privind noile tarife asupra importurilor în SUA. Tensiunea de pe piețele financiare este evidentă, iar indicele de volatilitate VIX a crescut semnificativ în ultimele zile.


UPDATE 10:40: „Nu este nevoie de un război comercial. America l-a câștigat deja”, titrează publicația The Street, care demontează afirmația lui Donald Trump că partenerii comerciali au „furat” SUA timp de decenii, afirmație care nu se susține.


Articolul inițial:

Președintele american Donald Trump urmează să anunțe miercuri taxele vamale la care lucrează deja de câteva săptămâni, într-o zi pe care Casa Albă o numește „Ziua eliberării Americii”. În același timp, Uniunea Europeană, care a sperat până în ultimul moment ca SUA să renunțe la acest plan nebunesc, se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani. România nu va scăpa nici ea neatinsă de acest război comercial, nu atât din perspectiva exporturilor directe către SUA care ar fi afectate, ci prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României și cel mai mare exportator european către SUA.

Economedia vă va ține la curent pe tot parcursul zilei cu cele mai noi informații despre taxele vamale pregătite de Donald Trump și despre răspunsul european la acestea.

Ce va anunța Donald Trump miercuri?

Donald Trump urmează să dezvăluie miercuri detaliile planului său pentru un set amplu de taxe vamale, pe care echipa sa l-a dezvoltat în ultimele câteva săptămâni.

„Ziua eliberării”, așa cum a numit-o Trump, ar marca cea mai mare escaladare în războiul comercial pe care l-a lansat pentru prima dată împotriva Canadei, Mexicului și Chinei după inaugurarea sa la 20 ianuarie. Au urmat în curând tarife universale pentru oțel și aluminiu și apoi pentru autovehicule – ceea ce a pus Comisia Europeană, executivul UE, în situația de a apăra interesele economice ale blocului celor 27 de membri.

Casa Albă nu a spus deocamdată cât de mari ar putea fi taxele vamale.

În campania electorală de anul trecut, Trump a susținut o taxă vamală generală de 10% pentru toate importurile care intră în SUA, sugerând uneori că acesta ar putea fi de 20% – chiar 60% pentru importurile din China. Odată ce a preluat funcția de președinte, el a introdus ideea unor tarife „reciproce”, sugerând că ratele ar putea varia de la țară la țară. „Foarte simplu, dacă ei ne taxează pe noi, noi îi taxăm pe ei”, a spus el în februarie, cu puțin timp înainte de a le ordona oficialilor să elaboreze un astfel de plan. Ulterior, Casa Albă a complicat aproape imediat situația, menționând că recomandările lor ar reflecta nu doar taxele vamale, ci și alte politici pe care le consideră inechitabile pentru întreprinderile americane, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată (TVA).

De ce vrea Trump taxe vamale?

Administrația Trump a declarat că tarifele pot ajuta SUA să crească veniturile, să protejeze întreprinderile americane, să mute producția în SUA și să creeze locuri de muncă pentru lucrătorii americani. Aceste idei au rezonat cu o mare parte a bazei politice a lui Trump, inclusiv cu comunitățile din clasa muncitoare care au fost lovite puternic de declinul producției americane.

Cu toate acestea, economiștii au criticat aceste argumente, avertizând că tarifele sunt mai susceptibile de a afecta industriile americane, multe dintre acestea bazându-se pe bunuri importate, și vor crește în cele din urmă prețurile pentru consumatorii americani. De asemenea, este discutabil dacă tarifele sunt o modalitate eficientă de a crește veniturile, având în vedere că este probabil ca firmele americane să importe mai puțin din țările care sunt afectate de tarife./

Administrația Trump susține că tarifele sunt un instrument de negociere eficient, deși nu este întotdeauna clar ce concesii dorește să obțină de la alte țări. Cu toate acestea, atunci când Trump a amenințat că va impune taxe vamale Canadei și Mexicului la începutul acestui an, ambele țări s-au angajat să intensifice eforturile de control la frontieră pentru a reduce migrația și fluxul de droguri ilegale în SUA.

Ce țări ar putea fi afectate?

Administrația Trump nu a confirmat ce țări vor fi afectate. Duminică, președintele a declarat că noile tarife s-ar putea aplica „tuturor țărilor”, sugerând o posibilă revenire la tarifele generale pe care le-a susținut în campanie. Aceasta a spulberat speranțele unor țări, cum ar fi Regatul Unit, care credeau că ar putea trece neobservate, deși mulți încă speră să se ajungă la un acord.

Dar nu este încă clar în ce măsură taxele vamale vor fi aplicate universal sau vor fi mai bine direcționate.

Luna trecută, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că eforturile se concentrează pe „Dirty 15” – cele 15% de țări care reprezintă cea mai mare parte a comerțului cu SUA și care impun taxe vamale sau alte norme care dezavantajează întreprinderile americane.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerț, pe măsură ce se pregătea să elaboreze recomandări, a identificat țările de care era „deosebit de interesat”. Acestea au fost Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaysia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Elveția, Taiwan, Thailanda, Turcia, Regatul Unit și Vietnam.

Trump însuși și-a rezervat unele dintre cele mai dure critici pentru aliații istorici și principalii parteneri comerciali, precum Canada și UE.

„Prietenul a fost, de multe ori, mult mai rău decât dușmanul”, a declarat el săptămâna trecută.

La ce se așteaptă Uniunea Europeană?

Oficialii din Europa, de exemplu, se pregătesc pentru o taxă vamală de două cifre asupra exporturilor lor. La începutul acestui an, Trump a declarat că intenționează să impună o taxă de import de 25% pentru bunurile din blocul comunitar.

Cum va riposta UE?

Până în prezent, Bruxelles-ul a respectat regulile tradiționale ale războiului comercial, aplicând tarife echivalente unor mărci americane emblematice, precum Harley-Davidson, la tarifele mai mari impuse de Trump asupra metalelor industriale. Răspunsul de tip „tit-for-tat” este menit să „oglindească” măsurile administrației – dar nu să escaladeze.

Însă acum, că Washingtonul amenință să pedepsească și mai mult UE, nu numai pentru taxele vamale existente, ci și pentru ceea ce consideră a fi bariere netarifare, cum ar fi reglementările sale în domeniul tehnologiei, Bruxellesul se pregătește să ridice miza.

„Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut marți în Parlamentul European, în ajunul marelui anunț al lui Trump privind tarifele. „Europa deține o mulțime de cărți. De la comerț la tehnologie, la dimensiunea pieței noastre. Dar această forță este construită și pe disponibilitatea noastră de a lua contramăsuri ferme. Toate instrumentele sunt pe masă”.

În ceea ce privește serviciile americane, Bruxelles-ul s-ar putea gândi la bănci de talie mare precum J.P. Morgan sau Bank of America, sau la jucători din domeniul tehnologiei precum rețeaua socială X a lui Elon Musk, gigantul de căutare Google sau Amazon, cel mai mare retailer online din lume.

În ultimă instanță, UE ia în calcul și „bazooka supremă” comercială – Instrumentul anti-coerciție. După cum sugerează și numele, acesta ar permite un răspuns cu spectru larg, inclusiv direcționarea serviciilor, dacă Bruxelles-ul ajunge la concluzia că acțiunile SUA sunt excesive.

Comisia Europeană ia astfel în considerare inclusiv o închidere completă a pieței UE pentru produse americane, scria recent El País. Potrivit publicației, Comisia Europeană pregătește măsuri simetrice cu taxe comerciale, dar nu exclude alte trucuri, cum ar fi închiderea pieței UE pentru anumite bunuri sau servicii americane.

Măcel pe piețe

Investitorii au fost pe muchie de cuțit în urma anunțurilor președintelui american. Deja, tarifele pentru orice, de la semiconductori la aluminiu, au zdruncinat piețele globale și au declanșat o goană după paradisuri precum aurul și titlurile de trezorerie. Indicele S&P 500 a scăzut cu 8,3% de la maximul său istoric și tocmai a încheiat cel mai prost trimestru din 2022, în timp ce indicele Nasdaq, care se bazează pe tehnologie, a scăzut cu aproximativ 14% de la nivelul său record.

Lupta tarifară a stârnit îngrijorări cu privire la o încetinire a creșterii economice, determinând o vânzare abruptă a acțiunilor companiilor mici și trimițând marți randamentul obligațiunilor de trezorerie pe 10 ani la cel mai scăzut nivel al anului.

La sfârșitul ședinței de tranzacționare de marți, contractele futures pe acțiuni au scăzut ușor. Prețul aurului și-a reluat ascensiunea. Randamentele obligațiunilor au crescut. Miercuri dimineață, piețele bursiere asiatice au fost în mare parte puțin modificate.

După săptămâni de neliniște cu privire la modul în care se va derula planul tarifar al lui Trump și la industriile pe care le va remodela, investitorii și liderii de afaceri din întreaga lume speră la mai multă claritate cu privire la planuri după anunțul făcut miercuri în Rose Garden.

Ce impact au taxele vamale? Cine le plătește?

Taxele vamale sunt taxe pe importuri. Așadar, marea întrebare este cine va plăti?

Din punct de vedere tehnic, există un răspuns simplu: firmele americane care aduc mărfurile sunt cele care vor plăti factura, în special dacă Casa Albă începe să perceapă taxele vamale„imediat”, așa cum a sugerat marți purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.

Dar cu cât taxele vamale sunt mai mari, cu atât mai multe întreprinderi vor căuta modalități de a compensa aceste costuri, fie prin schimbarea furnizorilor, fie prin constrângerea partenerilor de afaceri să împartă povara – sau prin creșterea prețurilor pentru americani.

Multe întreprinderi au declarat că se pregătesc deja pentru această etapă. Dar este un joc riscant, deoarece, dacă companiile cresc prea mult prețurile, cumpărătorii vor rămâne pur și simplu pe dinafară.

Dinamica a crescut riscul unei recesiuni economice atât în SUA, cât și în afara granițelor sale, unde multe întreprinderi se bazează pe vânzările americane.

Trump afirmă că întreprinderile care doresc să evite taxele vamale pot pur și simplu să își desfășoare activitatea în SUA, dar aceasta nu este o soluție imediată sau ușoară, având în vedere costurile ridicate ale angajării și înființării de fabrici.

Introduceți în amestec fluctuațiile valutare și represaliile altor țări, iar repercusiunile încercării lui Trump de a reseta echilibrele comerciale globale se vor dovedi probabil greu de prevăzut mult timp după anunțul de miercuri.

Producătorii auto germani se pregătesc de impact

Asociația germană a industriei auto (VDA) a subliniat că fabricile din SUA se bazează pe rețele de furnizori, în special în Canada și Mexic, ceea ce înseamnă că aceste taxe vamale vor avea consecințe la nivel mondial. Purtătorul de cuvânt al VDA, Simon Schütz, a declarat pentru Euronews că creșterile de prețuri sunt inevitabile – și pentru clienții americani în special.

Producătorii germani de automobile sunt foarte activi pe piața americană, având peste 140.000 de angajați în fabricile din SUA și producând peste 900.000 de automobile în fiecare an. Jumătate dintre acestea sunt exportate.

Audi a declarat în scris pentru Euronews că Grupul Volkswagen din care face parte „contează pe discuțiile constructive care vor avea loc între partenerii comerciali pentru a asigura stabilitatea economică și pentru a evita un conflict comercial”.

Producătorul auto a subliniat importanța relației transatlantice cu SUA și spune că a investit recent peste 14 miliarde de dolari (12,95 miliarde de euro) pe această piață.

Unde stă România?

România a exportat direct către SUA produse în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). America a fost al 14-lea partener comercial al României în acel an, în privința exporturilor, iar în primele zece luni din 2024, SUA a devenit al 12-lea partener privind exporturile. Exporturile directe către Statele Unite ale Americii reprezintă doar 2,5% din totalul produselor pe care România le vinde în străinătate.

Astfel, România nu va fi lovită puternic în mod direct de taxele vamale impuse de Trump.

Cu toate acestea, țara noastră va fi afectată cel mai mult indirect, prin intermediul Germaniei, principalul partener comercial al României și cel mai mare exportator european către SUA.

Uri Dadush, profesor la Școala de Politici Publice a Universității din Maryland, spune într-un interviu pentru France 24 că toate țările europene vor fi afectate de posibilele noi tarife, însă unele mai mult decât altele.

„Cea care iese cu adevărat în evidență este Germania, pentru că are de departe cel mai mare excedent și cele mai mari exporturi către Statele Unite – iar acele exporturi sunt concentrate în mașini, produse farmaceutice și produse chimice”, a spus el.

O cincime din bunurile produse în România care se vând în străinătate merg spre Germania, iar cele mai dependente sunt sectoarele auto și IT.

Surse: BBC, Politico, Wall Street Journal, Euronews

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.