INTERVIU Sacha Michaud, cofondator Glovo: Ne așteptăm la peste 50 de aplicanți la competiția locală Tech Catalyst, care caută soluții pentru orașe mai inteligente / România, care este între primele trei piețe Glovo, poate fi hub-ul tehnologic pentru regiune

sacha-michaud Sursa foto: Glovo

Glovo aduce în România competiția Tech Catalyst, care își propune să stimuleze dezvoltarea de soluții digitale pentru orașe mai inteligente, prin aplicații mobile. România este a treia țară, după Ucraina și Maroc, din cele 23 în care este prezentă compania, în care va fi desfășurat proiectul. Sacha Michaud, cofondator Glovo, a declarat într-un interviu pentru Economedia că se așteaptă la peste 50 de aplicanți pentru Tech Catalyst. Antreprenorul a mai spus că România face parte din top trei cele mai importante piețe pentru Glovo, ca număr de comenzi și volum de afaceri, și că țara are potențialul de a deveni hub-ul tehnologic al regiunii.

Elevi, studenți, startup-uri tech și ONG-uri interesate de inovații pentru orașe inteligente se pot înscrie în competiție cu aplicații din domenii precum mobilitate, logistică, integrare între aplicații, e-commerce, fintech și lifestyle, cu soluții ce aduc tehnologia mai aproape de nevoile orașelor.

Competiția se va încheia în luna iunie, când vor fi desemnate trei proiecte câștigătoare, care vor fi premiate cu sume în bani. De asemenea, echipele câștigătoare vor participa la Glovo Tech Week în Barcelona, un eveniment anual unde vor avea oportunitatea de a lua parte la sesiuni de mentorat alături de liderii Glovo și de a-și prezenta proiectele în cadrul unor evenimente dedicate dezvoltării de startup-uri. Partener principal al competiției din România este CITI Cluster, catalizator de inovare inițiat de Politehnica București.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Alte idei importante din interviu:

  • Unele dintre entitățile participante la competiție pot construi lucruri care pot fi integrate mai târziu cu Glovo.

  • Pentru a construi un ecosistem tehnologic în creștere, ai nevoie de trei lucruri: talent, acces la capital, autorități (n.e. – care să susțină un mediu antreprenorial).

  • Consumatorii încep să interacționeze cu tehnologia mai mult conversațional și renunță la folosirea meniurilor.

  • Situația Europei în curs pentru inteligența artificială este „destul de dură”, dar „asta nu înseamnă că nu putem recupera”, spune cofondatorul Glovo.

  • La fel ca în multe țări europene, o provocare pentru Glovo în România este economia. „Trebuie să crească, consumatorii trebuie să aibă încredere”, a spus Michaud.

  • Serviciul Glovo este prezent în 60 de orașe din România.

Redăm interviul complet acordat de Sacha Michaud pentru Economedia:

Reporter: În primul rând, de ce ați decis să aduceți competiția Tech Catalyst în România, după Ucraina și Maroc? Ce avantaje are țara noastră față de alte piețe unde sunteți prezenți?

Sacha Michaud: În primul rând, România este o piață foarte importantă pentru noi. Suntem în 23 de piețe, dar, de fapt, România este una dintre primele trei piețe pentru Glovo ca număr de comenzi și volum de afaceri. Cred că aici există un hub interesant de talente antreprenoriale. Gândiți-vă la construirea următorului unicorn. Iar Glovo, după cum puteți vedea, nu este doar o companie de tehnologie, ci face parte din comunitatea locală. Livrăm pe străzi, lucrăm cu retailerii locali. Deci, suntem o companie de tehnologie, dar foarte activă, implicată în viața de zi cu zi a orașelor. Și o parte din asta este să fim foarte interactivi și să facem parte din tehnologia orașelor în care operăm.

Deci, cred că este un pas natural. Și, știi, ideea este să începem anul acesta, dar va fi un lucru continuu, în fiecare an, în agenda noastră din România.

Reporter: Care sunt cele mai interesante proiecte rezultate în urma concursurilor din Maroc și Ucraina?

Sacha Michaud: Sunt destul de multe și încep să se extindă destul de bine. O mulțime legate de soluții B2C, deci lucruri axate pe client. Multe dintre ele pot lucra, de fapt, cu Glovo. După cum știți, Glovo este un marketplace cu trei niveluri. Lucrăm cu restaurante locale, magazine locale, comercianți cu amănuntul locali, lanțuri mai mari. Avem, de asemenea, clienții noștri care cumpără lucruri prin aplicația noastră. Și apoi avem și curierii care utilizează platforma. Deci, avem trei aplicații.

Și, de fapt, le putem oferi servicii diferite tuturor celor trei, într-un mod diferit. Așadar, ceea ce se întâmplă foarte des, în fiecare regiune, în fiecare țară, este că găsim parteneri locali care pot oferi servicii cu valoare adăugată pentru baza noastră de clienți.

Reporter: Cum ar fi unele add-on-uri?

Sacha Michaud: Exact. Deci, multe dintre aceste startup-uri ar putea ajunge să lucreze cu Glovo. Un bun exemplu ar fi oferirea unor beneficii curierilor care livrează prin intermediul platformei – beneficii sociale – sau partenerilor noștri. Poate fi vorba de implementarea unei vizibilități a stocurilor, astfel încât să poată automatiza modul în care meniurile restaurantelor sunt încărcate în Glovo. Deci, sunt multe dintre aceste startup-uri care, de fapt, ar putea ajunge să lucreze cu Glovo și pe plan local.

Reporter: O mare problemă pentru antreprenorii români este accesul dificil la finanțare. Cel mai mare fond privat local are la dispoziție puțin peste 100 de milioane de euro. În aceste condiții, mă aștept la o cerere mare pentru proiectul Tech Catalyst. Câte proiecte vă așteptați să aplice?

Sacha Michaud: Având în vedere că facem acest lucru cu Universitatea Politehnică București, ne așteptăm la un număr destul de mare de aplicanți, poate peste 50. Și da, sunt de acord. Capitalul este unul dintre cele trei lucruri care, cred eu, generează cu adevărat un ecosistem tehnologic în creștere rapidă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Adică, pentru mine contează prioritar skill-urile. E important ca o țară să poată avea tineri talentați care doresc să își construiască companiile în acea țară. Mulți oameni talentați din multe țări merg, de fapt, în alte țări pentru a-și construi companiile. Se întâmplă în Barcelona.

În Barcelona, acum, multe dintre companiile înființate nu sunt create de spanioli. Sunt oameni din alte țări care vin acolo pentru că există un mediu vibrant. Deci, cred că talentul este primul.

Accesul la capital este foarte important. Cred că, de multe ori, accesul la capitalul de pornire este mai ușor, dar, odată ce începi să crești, trebuie să mergi în străinătate pentru a convinge un fond de risc din afara țării tale, ceea ce este foarte complicat.

Și apoi cred că autoritățile au și ele rolul lor: de a facilita lucrurile, de a stimula. Așadar, cred că aceste trei elemente sunt întotdeauna foarte importante.

Reporter: Cât de importantă este inteligența artificială pentru Glovo în acest moment? Ne puteți da exemple de servicii Glovo care au fost îmbunătățite datorită acestei tehnologii? Pentru că inteligența artificială este astăzi pe buzele tuturor.

Sacha Michaud: Glovo folosește inteligența artificială și învățarea automată de mai mulți ani, în principal în legătură cu algoritmii noștri și cu modul în care optimizăm comenzile. Putem detecta, de exemplu, cât timp îi ia unui partener să pregătească o comandă. Nu este la fel la 11:00 dimineața ca la 19:00 seara. Și apoi o atribuim celui mai bun curier la momentul respectiv, când credem că produsul va fi gata. De asemenea, începem să folosim asistența pentru clienți pentru primul nivel, pentru a optimiza lucrurile. Știți, 80% dintre interogările noastre de asistență pentru clienți sunt, în general, aceleași lucruri. Deci, putem optimiza răspunsurile cu ajutorul AI, lăsând echipele noastre să se concentreze pe situațiile mai complexe unde interacțiunea umană este esențială. Lucrurile complexe le vom da unui om, care poate apoi să interacționeze și să găsească o soluție.

Al treilea domeniu este optimizarea pentru programatorii noștri. Întreaga echipă de tech are sediul în Barcelona, fiind formată în prezent din 500 de angajați. Ei folosesc inteligența artificială pentru a optimiza codul, deci produc mult mai mult cod decât înainte, pentru că folosesc AI.

Și cred că cea mai interesantă parte nu este încă dezvoltată: modul în care consumatorii încep să interacționeze cu tehnologia, mai mult conversațional, în loc de folosirea de meniuri. Cred că vor fi construite niște lucruri foarte interesante. Nu cred că este vorba doar despre Glovo, ci despre modul în care interacționăm cu toții. Astăzi, interacționăm prin meniuri (în aplicații – n.e.). Cred că acest lucru va fi, parțial, determinat de conversație, în același mod în care noi doi vorbim chiar acum.

Reporter: Este România bine poziționată în această competiție globală pentru AI? Este o mare preocupare și în Europa legată de acest subiect?

Sacha Michaud: Da, este greu. Adică, pentru Europa, situația este deja destul de dură. Cred că există două laturi ale AI. Este stratul de platformă, care este, într-adevăr, partea de învățare și inteligență a tehnologiei. Și cred că există stratul de aplicații deasupra, care vor folosi aceste platforme și vor construi lucruri foarte utile pentru clienți, consumatori, întreprinderi.

Cred că Europa, în general, din păcate, este un pic în urmă pe partea de platformă. În urmă, cred eu, față de SUA și China. Asta nu înseamnă că nu putem recupera, nu înseamnă că nu putem construi niște lucruri uimitoare aici, așa că cred că o vom face. Dar cred că oportunitatea pentru România ar putea fi legată de toate chestiunile legate de aplicații: să construim lucruri care sunt cu adevărat utile pentru cetățenii români și apoi să le folosim pentru a ne extinde în alte țări.

Cred că România este o locație excelentă pentru a fi hub-ul tehnologic pentru regiune.

Există o mulțime de țări în această regiune în care start-up-urile tech din România pot lansa soluții și se pot extinde rapid, înainte ca alte companii din Europa de Vest, SUA sau China să intre pe piață. Așadar, cred că oportunitatea este de a ne concentra foarte mult pe regiune și de a ne extinde foarte rapid.

Reporter: Este Glovo interesată să investească în proiectele selectate din competiția tech Catalyst?

Sacha Michaud: Glovo nu investește financiar în companii. Noi investim în propria noastră afacere. Ceea ce facem este să investim timp și conexiuni, astfel încât câștigătorii să petreacă ceva timp în Barcelona cu echipa noastră de management, pentru a învăța de la ei. Cred că este, de asemenea, o oportunitate pentru fondatori de a se întâlni cu alte companii de tehnologie din Barcelona atunci când călătoresc. I-aș sfătui pe acești fondatori să găsească companii interesante pe care vor să le întâlnească, să le dea un telefon, să vadă dacă se pot întâlni, să învețe și de la ele. Cred că Barcelona este un loc minunat pentru a întâlni oameni.

Așa cum am spus mai devreme, poate că unele dintre aceste companii pot construi, de fapt, lucruri pe care le putem integra mai târziu cu Glovo, cu partenerii noștri, și îi putem ajuta să-și vândă soluțiile altora.

Reporter: Care sunt planurile de viitor ale Glovo în România și care sunt provocările actuale din țara noastră?

Sacha Michaud: Cred că principalul lucru este să continuăm să investim. Așa cum am spus, este o piață foarte importantă pentru noi. Este a treia cea mai mare piață a noastră.

La fel ca în multe țări europene, cred că o provocare este economia pieței. Trebuie să crească, consumatorii trebuie să aibă încredere. Și cred că aceasta va fi una dintre provocările din România.

Cred că trebuie să oferim un serviciu grozav la un cost foarte scăzut și, de asemenea, să obținem un conținut mai bun, precum restaurante de top, supermarketuri de top, care să se asigure că avem o ofertă foarte bună pentru clienți, în fiecare oraș.

Deci, nu suntem doar în București, suntem în 60 de orașe din România și acoperim cu adevărat întreaga țară. Așa că, da, avem o dinamică care ne permite să continuăm să investim aici.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.