Producătorul de energie controlat de stat Nuclearelectrica a scos la licitație în SICAP realizarea a două studii, unul de fezabilitate și unul de fundamentare, care să o ajute în demersurile sale de a prelua Regia Autonoma de Activități Nucleare – Sucursala ROMAG PROD, în faliment, de la Ministerul Finanțelor, pentru repunerea fabricii în funcțiune. Studiile costă 6 milioane lei.
Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită în vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență din 2013. RAAN a produs apă grea pe stoc, fără să fie preluată contra cost la rezerva de stat, mai mulți ani la rând, aceasta fiind, de altfel, una dintre cauzele intrării în faliment a Regiei. RAAN vinde în prezent din aceste stocuri, care sunt diferite de cele strategice ținute la rezerva de stat pentru nevoile centralei nucleare Cernavodă și excedentare acestora, pentru plata datoriilor către creditorii înscriși la masa credală.
Deși nevoile actuale de apă grea ale Centralei Nucleare Cernavodă ar fi asigurate de resursele existente la rezerva de stat, construirea reactoarelor 3 și 4 , în 2031 și 2032, face necesară cantități suplimentare, practic dublarea necesarului anual din prezent.
Mai mult, apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fabricarea fibrelor optice și a ecranelor OLED.