Nuclearelectrica: Mini reactoarele ce vor fi instalate în România nu funcționează cu combustibil rusesc. Agenția Reuters anunța ieri că în mini reactoarele americane este utilizat combustibil vândut de o firmă rusească

NuScale Sursa foto: NuScale

Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), tehnologia NuScale, cea pe care Romania intenționează să o dezvolte și să o implementeze până la sfârșitul acestui deceniu, nu utilizeazp combustibil HALEU (high assay low enriched uranium), ci uraniu ușor îmbogățit, transmite Nuclearelectrica.

Compania românească reacționează astfel la informație publicată ieri de agenția Reuters, potrivit căreia companiile americane care dezvoltă o nouă generaţie de reactoare nucleare de mici dimensiuni au o mare problemă: doar o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie şi este vorba de o firmă rusească.

HALEU este un combustibil nuclear îmbogăţit până la 20%, în loc de uraniu îmbogăţit până la 5% care alimentează majoritatea centralelor nucleare din lume. Însă doar firma TENEX, parte a grupului rusesc de stat Rosatom, vinde în prezent combustibil HALEU în regim comercial.

„Producţia de combustibil HALEU este o misiune critică şi sunt evaluate toate eforturile pentru a majora producţia”, a spus un purtător de cuvânt de la Departamentul american al Energiei, citate de Reuters.

În replică, Nuclearelectrica spune că „tehnologia NuScale are la baza tehnologia reactoarelor cu apa ușoară (LWR) care nu necesita utilizarea HALEU in operare. Așadar, proiectul SMR dezvoltat în România nu necesită importarea de combustibil nuclear tip HALEU, indiferent de proveniența acestuia.”

Potrivit Reuters, nouă din 10 cele mai avansate reactoare SMR finanţate de Washington sunt concepute pentru a utiliza combustibil de tip HALEU.

Mai multe companii din SUA şi Europa intenţionează să producă combustibil HALEU la scară comercială dar chiar şi în cele mai optimiste scenarii spun că va dura cel puţin cinci ani de la momentul în care vor decide să demareze.

În România, la finele lunii septembrie, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au înfiinţat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Sursa foto: NuScale

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *