Consorțiul Stratulat Albulescu și Lotus Advisory Services au câștigat un contract de 320.000 de euro pentru acordarea de consultanță, timp de 30 de luni, pentru Nuclearelectrica în vederea „convingerii” UE ca statul român să acorde un ajutor de stat pentru reabilitarea U1 Cernavodă, un proiect de 1,5 miliarde de euro ce începe în doi ani.
Potrivit datelor din SICAP serviciile ce vor fi prestate de firma de avocați și de consultantul Lotus sunt de „asistență și consultanță în vederea accesării unui ajutor de stat ad-hoc prin notificare la Comisia Europeană, în baza art.107(3) și art.108(3) TFUE în legătură cu Proiectul Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă”.
Ajutorul de stat ar fi sub forma obținerii de garanții de stat la creditele pe care urmează să le acceseze pentru a finanța acest proiect. Nuclearelectrica are planificat ca, din 2026 sau 2027, să reabiliteze total Unitatea 1 de la Cernavodă pentru a-i prelungi durata de viață cu 35 de ani, un proces care presupune oprirea reactorului și lucrări efectuate pentru 34 de luni, în urma unei investiții de peste 1,5 miliarde de euro.
Nuclearelectrica are nevoie acum de ajutor de stat pentru a-i acoperi în parte cheltuielile cu U1 însă trebuie să-și prezinte foarte bine cauza în fața Comisiei Europeane, care este în general sceptică la astfel de ajutoare de stat din România, consultanții urmând să se ocupe de acest lucru.
Firma de avocați Stratulat Albulescu are un portofoliu de clienți din multiple domenii ale economiei, de la farma la imobiliare, industria ușoară și agricultură. Unul dintre cele mai importante departamente ale sale, conform propriei descrieri, este cel de litigii.
Lotus Advisory este o firmă de consultanți în afaceri și management deținută de George Dorobanțu și Elena Popa, cu o cifră de afaceri, în 2023, de 1,4 milioane lei și 500.000 de lei profit. George Dorobanțu este fost membru în consiliul de administrație al Orange Romania, fost șef la Automobile Bavaria, fost șef al Aeroportului Otopeni.
„Etapa de Pre-Notificare • Analiză documente și revizuirea lor, dacă va fi cazul; • Participarea la discuții premergătoare cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței privind incidența ajutorului de stat asupra Proiectului, pregătire documentație suport necesară, elaborare procese verbale întâlniri și alte rapoarte sau documente solicitate, după caz; • Elaborare pre-notificare ajutor de stat și participare la întâlnirile de lucru cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței; revizuirea pre-notificării potrivit celor agreate în cadrul acestor întâlniri, dacă va fi cazul. • Analiză observații COM (DG Competition, DG ENER, DG Clima s.a.) formulare răspunsuri clarificări (una sau mai multe runde de clarificări); • Analiza documentului transmis de DG Competition la închiderea Etapei de Pre-Notificare și formularea de recomandări, dacă va fi cazul. Această etapă se va încheia cu elaborarea de către Prestator a unui Raport privind derularea procesului de pre-notificare. Etapa de Notificare • Elaborare notificare ajutor de stat și participare la întâlnirile de lucru cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței; revizuirea notificării potrivit celor agreate în cadrul acestor întâlniri, dacă va fi cazul; • Analiză solicitări de clarificări COM (DG Competition, DG ENER, DG Clima s.a.) și formulare răspunsuri (una sau mai multe runde de clarificări); • Participarea la discuții / întâlniri cu reprezentanții Consiliului Concurenței și / sau alti stakeholderi, elaborare documentatie suport necesara, elaborare procese verbale intalniri si alte rapoarte sau documente solicitate, dupa caz; • Participarea la ședințe și negocieri cu reprezentantii COM, elaborare documentatie suport necesara, elaborare procese verbale intalniri si alte rapoarte sau documente solicitate, dupa caz. Această etapă se va încheia cu furnizarea de catre Prestator a unui Raport privind derularea procesului de notificare care va fi elaborat dupa obtinerea Deciziei COM privind autorizarea ajutorului de stat”, vor fi însărcinările consultantului selectat, potrivit caietului de sarcini a licitației.
Pentru finanțarea retehnologizării unității 1, pe lângă ajutorul de stat, Nuclearelectrica vrea să încheie contract pentru diferență (CfD) și să acceseze un grant nerambursabil din Fondul de Modernizare al UE.
Pe lângă această retehnologizare a U1, Nuclearelectrica mai are în derulare construcția a două unități, 3 și 4, care ar trebui să fie gata în 2031 și 202, după investiții de circa 8 miliarde de euro.