Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power au început lucrările la Instalaţia de Detritiere de la centrala nucleară Cernavodă

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

Compania Naţională Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavoda, scrie Agerpres. „Această iniţiativă marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene”.

„Instalaţia de detritiere va elimina tritiul din instalaţie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, Instalaţia de Detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune. România are, de asemenea, oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de aprovizionare şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export de tehnologie şi know-how românesc, folosind industrie şi forţă de muncă locală”, se menţionează în comunicatul de presă.

Proiectul CTRF, derulat de ICSI Râmnicu Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de îndepărtare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN).

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

„Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigură şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, citat în comunicat.

Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), a subliniat, la rândul său, că instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavodă.

„Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavodă şi, de asemenea, la creşterea economică a ţării. Pe viitor, mă aştept ca industriile nucleare dintre România şi Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă şi mai puternică”, a spus Jooho Whang.

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă, unde au participat echipele Nuclearelectrica şi KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Compania naţională “Nuclearelectrica” S.A. este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a naţiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare şi 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluţii energetice fără carbon.

Printre proiectele aflate în derulare se numără construcţia a trei noi unităţi de centrale nucleare în Coreea şi diverse proiecte internaţionale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite şi centrala nucleară El Dabaa din Egipt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.