Nuclearelectrica va opri Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă în 2027. Unitatea va intra în retehnologizare

Nuclearelectrica 2 Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica anunță că în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, acționarii, unde statul este majoritar, au aprobat decizia de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă, potrivit unui anunț de la Bursa de Valori București.

Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani. În urma unui proces de retehnologizare, această durată de viață poate fi prelungită cu încă 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Decizia de investiție a fost aprobată în baza Studiului de Fezabilitate și a propunerii Scenariului 2 „enhanced safety” considerat optim de către Nuclearelectrica. Varianta aprobată de acționari include modificări de proiect care asigură în plus față de Scenariul 1 creșterea marginilor de securitate nucleară a centralei și țin cont de noile tendințe de creștere a robusteții din punct de vedere al securității nucleare.

Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde euro, fără a lua în calcul costurile finanțării și actualizarea cu rata inflației la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda. Suma provine atât din fonduri proprii cât și atrase, bănci, dar și instituții externe de finanțare putând fi parteneri în acest demers. În 2027, U1 va fi oprită, timp de doi ani, pentru efectuarea tuturor lucrărilor, care sunt – susține directorul Nuclearelectrica, într-un interviu pentru Economedia.ro – cumva similare în complexitate construcției unui reactor nou.

De fapt, odată finalizate aceste lucrări, U1 va putea lucra pentru încă trei decenii. Închiderea U1, care are o putere instalată de 700 MW, va aduce un deficit semnificativ de energie pe o piață care, și așa, suferă de o criză de generare, însă oficialii Nuclearelectrica spun că, în mod sigur, se vor găsi soluții alternative pentru a acoperi penuria.

Închiderea U1 nu înseamnă concedieri în cadrul pesonalului Cernavodă, ci dimpotrivă, angajări. Compania are nevoie de specialiști, angajările pe proiect deja au început, o parte dintre ei urmând a fi trimiși la specializare în Canada, la furnizorului tehnologiei de reactor.

Nuclearelectrica este o companie deținută majoritar de statul român și listată la bursă care operează Centrala Nucleară de la Cernavodă – două reactoare, fiecare cu o capacitate de 700 de MW ce funcționează în bandă. Anul trecut, pe fondul creșterii generalizate a prețurilor la energie, Nuclearelectrica realizat un profit de 1 miliard de lei. România are în plan să mai construiască pe amplasamentul din Cernavodă încă două reactoare, tot de câte 700 MW fiecare, și a semnat deja un acord de cooperare cu Canada și parteneri din SUA și Franța, pentru furnizare de echipamente și finanțare. Potrivit ultimelor estimări, costul U3 și 4 se apropie de 9 miliarde de euro.

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *