Nuclearelelectrica cumpără concentrat de uraniu de 32 milioane dolari de la o companie din Kazakhstan la care sunt acționari și rușii de la Rosatom

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

Compania kazahă de stat NAC Kazatomprom JSC a câștigat un contract de livrare concentrat de uraniu 65% în valoare de 149 milioane lei (32 milioane de dolari) cu Nuclearelectrica. Concentratul de uraniu se duce la fabrica de prelucrare Feldioara, unde este trasnformat în uraniul necesar funcționaării reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Contractul este unul subsecvent dintr-un acord cadru mult mai mare, de 225 de milioane de dolari, semnat anul trecut, și care prevede livrarea a până la 6.000 de tone de concentrat de uraniu în patru ani și din care s-au făcut, până acum, două achiziții (27 și 30 milioane de dolari), una de la aceeași kazahi și a doua de la canadienii Cameco Corporation. Atât kazahii cât și canadienii sunt printre cei mai mari furnizori de concentrat de uraniu din lume.

Kazatomprom este companie deținută în proporție de 75% de statul kazah și se ocupă cu operațiuni de import/export. Un pachet de acțiuni incert au aici și rușii de la Rosatom, compania care se ocupă de tot programul nuclear al Rusiei, care, anul trecut, au cumpărat o mină de uraniu care va produce, conform estimărilor, circa 10% din necesarul de concentrat de uraniu din lume. Procentajul exact al deținerii de acțiuni de către ruși nu este dezvăluit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Chiar și în contextul invaziei din Ucraina, Rusia a putut să vândă concentrate de uraniu și servicii associate industriei nucleare în Vest. Abia în luna mai a acestui an, o comisie din Camera Reprezentanților a SUA a adoptat un proiect de lege care interzice importul de uraniu din Rusia.  În 2021, SUA a importat aproximativ 14% din uraniul său din Rusia. Măsura face parte dintr-un număr tot mai mare de sancțiuni din partea națiunilor aliate cu Ucraina, care încearcă să limiteze creșterea economică a Rusiei. În februarie, guvernul SUA a impus noi sancțiuni împotriva Rosatom. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, sancțiunile vor viza „trei entități nucleare civile rusești din cadrul structurii organizatorice Rosatom”.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Nuclearelectrica este operatorul Centralei Nucleare Cernavodă, care are două reactoare ce funcționează pe tehnologie canadiană CANDU și care au împreună o capacitate instalată de 1.400 MW.