Numărul de bugetari continuă să crească la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Guvernul a anunțat că îngheață angajările, dar continuă să recruteze pe bandă rulantă

Redacția iun. 14, 2022 4 comentarii

Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. În ciuda faptului că Guvernul a anunțat că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, numeroase ministere și instituții de stat fac acum angajări-fulger.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerului Finanţelor. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, după cum scria recent profit.ro.

Creșterea de 1.689 de posturi ocupate în aprilie este ușor sub media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de circa 2.100 posturi ocupate/lună în primele patru luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani, conform profit.ro.

Reamintim că coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a anunțat la finalul lunii mai, într-o postare pe Facebook, că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.

În același timp, în ultimele săptămâni, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane.

De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați. Săptămâna trecută, instituția a scos la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.

Totodată, Economedia a scris luni că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.

Marți, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.

Și Curtea de Conturi a României organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern atât în structura centrală, cât și în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției. 24 din posturi sunt în structura centrală a instituției conduse de Mihai Busuioc, în timp ce 66 sunt în structura teritorială. Data limită de depunere a dosarelor este 21 iunie pentru structura centrală și 20 iunie pentru structura teritorială.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, marți, că, prin măsurile sociale și economice anunțate de coaliție, este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”. El a mai criticat și guvernele Orban și Cîțu că „au angajat vreo 14 mii de persoane”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *