Numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate cu deșeuri reciclabile va fi limitat la 15, anunță Guvernul

deseuri, gunoaie Sursa foto: Pexels

Executivul a aprobat, vineri, un act normativ care va limita la 15 numărul de puncte de trecere a frontierei ce vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile, transmite Agerpres. S-a stabilit şi trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS.

Afacerile cu gunoaie, în special cu cele importate, au ajuns să reprezinte un business foarte profitabil, estimat la aproape jumătate de miliard de euro, arată o analiză Frames publicată în septembrie. Dincolo de datele oficiale, cele comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, compania de consultanță estimează că business-ul din sectorul gunoaielor ar fi, în realitate, la un nivel cel puțin dublu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), citat de agenție, Guvernul României a aprobat, vineri, la propunerea MMAP şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun MMAP – MAI.

“rin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în ţară materie primă pentru industria reciclării şi vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în ţara de provenienţă chiar de la graniţă, iar transporturile care se dovedesc a fi în regulă şi care intră în ţară vor fi monitorizate în timp real, până la destinaţie”, susține ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, se arată în comunicat.

Aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP. Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Gărzii Naţionale de Mediu informaţii referitoare la cantităţile de deşeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalaţii autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii şi cantităţi de deşeuri strict determinate.

“În acest moment, importul şi transferul deşeurilor în România şi la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, denumit în continuare Regulament. În urma analizei evoluţiei notificărilor aprobate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi a controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu (GNM), s-a constatat că există un trend crescător al transferurilor ilegale de deşeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat române şi o presiune crescută asupra graniţelor, mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute pentru tratarea şi valorificarea deşeurilor. Noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, această activitate revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu. Această concentrare va diminua povara în cazul operatorilor economici şi va realiza o optimizare a repartizării responsabilităţilor de supraveghere”, precizează MMAP.

Afacerile cu gunoaie, în special cu cele importate, au ajuns să reprezinte un business foarte profitabil, estimat la aproape jumătate de miliard de euro, arată o analiză Frames publicată în septembrie. De la materiale plastice, cauciucuri, metale, substanțe chimice, resturi de la șantiere de construcție la haine, încălțăminte și alte produse second-hand, sunt zeci de mii de tone de deșeuri importate anual și care, pe fondul lacunelor legislative, transformă România într-o “groapă de gunoi a Occidentului”, arată analizaDincolo de datele oficiale, cele comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, compania de consultanță estimează că business-ul din sectorul gunoaielor ar fi, în realitate, la un nivel cel puțin dublu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: