NYT: Cum a fost o bluză, ia, prinsă în disputa politică din România / Vânzător: Această piesă vestimentară „aparține tuturor” / Meșteșugarii, afectați de producția în serie

tanara imbracata in ie Sursa foto: Elenaphotos / Alamy / Profimedia

Bluza tradițională românească, sau „ie”, a devenit un simbol controversat în România, fiind adoptată de politicienii naționaliști și respinsă de mulți liberali. Personalități de extremă dreapta, precum Diana Șoșoacă și George Simion, au integrat bluza în imaginea lor politică, considerând-o un simbol al devotamentului național. Cu toate acestea, pentru liberali precum Alina Dumitriu, această apropriere a transformat bluza într-o „armă ideologică”, transformând un element cultural, odată universal, într-un „simbol naționalist al excluziunii”, transmite The New York Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În timp ce unii progresiști au abandonat „ia”, alții rezistă, argumentând că un boicot ar însemna renunțarea la o parte vitală a culturii românești în favoarea extremiștilor politici.

Daniel Stanciu, care vinde bluze tradiționale autentice, subliniază că această piesă vestimentară „aparține tuturor, nu doar lor”, în ciuda presupunerilor privind orientarea sa politică din cauza meseriei sale. Chiar și cei care nu sunt atrași de vestimentația tradițională, precum Raluca Mihăilescu, studentă la psihologie, sunt nemulțumiți de faptul că naționaliștii „iau ceva care face parte din cultura tuturor românilor”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Aproprierea culturală și autenticitatea iei

Dincolo de aproprierea politică, există îngrijorări cu privire la aproprierea culturală de către casele de modă străine. Andreea Diana Tănăsescu, care administrează o pagină de Facebook dedicată „bluzei românești”, face diferența între artiști precum Yves Saint-Laurent, care a recunoscut meritul României, și companii precum Louis Vuitton și Shein, acuzate că au copiat modele fără a menționa sursa.

Tănăsescu consideră bluza un „certificat de naștere”, care identifică regiunea și moștenirea purtătoarei.

Experți precum etnologul Doina Isfănoni, care a jucat un rol important în declararea bluzei ca parte a identității culturale românești și moldovenești de către UNESCO, resping utilizarea de către politicieni a imitațiilor ieftine, fabricate la mașină, ca „parodie a tradiției”. „Ia” brodată manual este în mod inerent elitistă datorită costului ridicat, ceea ce face dificilă concurența cu versiunile produse în serie pentru meșteșugarii tradiționali.

Cu toate acestea, inițiative precum cursurile de broderie ale Nicoletei Uța vizează conservarea acestui meșteșug valoros, promovând legătura cu tradițiile autentice, mai degrabă decât cu cele fabricate politic.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.