O barcă automată cu energie solară curăță râurile din Ungaria

Redacția dec. 14, 2022 0 comentarii
râu

Ungaria a inaugurat prima barcă automată cu energie solară pentru curățarea râurilor. Denumită Robo-Collect, ea folosește camere pentru a detecta gunoaiele care plutesc pe apă. Gunoaiele pot fi culese și sortate pentru a fi reciclate, scrie Euronews, potrivit Rador.

Construcția vasului proiectat special a început în 2018, urmând să intre în funcțiune la anul.

Miklós Gyalai-Korpos e unul dintre proiectanții bărcii și afirmă că noua tehnologie are două aspecte care îi permit să colecteze cât mai multe gunoaie cu cât mai puțină energie.

„Pentru a acoperi o suprafață mai mare a râului folosim un perete de bule. Ulterior un dispozitiv cu dinți de fier culege gunoaiele. Le sortăm în spatele bărcii și le punem în saci mari. Sacii sunt duși la mal de bărci mici, astfel încât curățătorul de râuri să nu fie nevoit să tragă la mal”, a explicat Gyalai-Korpos.

Odată ajuns pe mal, gunoiul e încărcat pe o bandă de sortare. Sticlele din plastic pot fi detectate cu dispozitive optice, senzori cu infraroșu și inteligență artificială. Tot plasticul ajunge la un centru de reciclare, iar tot lemnul ajunge înapoi în râu.

În fiecare an râul Tisa aduce în Ungaria vreo 10.000 de tone de gunoaie din România și Ucraina.

Situația s-a agravat din cauza războiului din Ucraina, întrucât cel puțin 200 de municipalități au încetat să mai colecteze gunoiul.

Sursa foto: WWF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *