O conductă de gaze între Grecia şi Bulgaria este gata să înceapă operaţiunile vineri şi va începe să funcționeze până la sfârșitul lunii iulie. Ea ar putea livra anual până la trei miliarde de metri cubi de gaze către ţara vecină, a anunţat miercuri ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, transmite DPA, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Construcţia acestei conducte cu o lungime de 182 kilometri trebuia să se finalizeze în luna aprilie 2021, dar între timp termenul limită a fost prelungit până la 31 decembrie 2021, din cauza pandemiei şi a unor probleme tehnice. Ulterior, compania responsabilă pentru acest proiect a acordat contractorului grec un răgaz suplimentar de şase luni, până în luna iunie 2022.

Cu prilejul unei conferinţe organizate miercuri la Atena, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a spus că lucrările de construcţie s-au finalizat iar vineri se va deplasa la Komotini pentru inaugurarea proiectului alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Proiectul interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia este supervizat de firma ICGB, deţinută în proporţie de 50% de compania energetică bulgară BEH, iar restul acţiunilor sunt deţinute de compania greacă DEPA şi grupul italian Edison.

Cu o capacitate iniţială de trei miliarde metri cubi pe an, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia este o componentă importantă în planurile Europei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. Conducta IGB ar urma să fie conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

Pe lângă interconectorul de gaze, autorităţile de la Atena şi Sofia construiesc în prezent şi un terminalul plutitor de gaze lichefiate la Alexandroupolis, nord-estul Greciei. Proiectul, care beneficiază de sprijinul SUA, este destinat creşterii diversificării surselor de aprovizionare cu energie în Europa de Sud-Est, o regiune care depinde în mare parte de gazele naturale ruseşti.

Viitorul terminal plutitor ar urma să permită tranzitul a 5,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. De la Alexandroupolis, gazele naturale ar putea fi transportate până în Europa Centrală graţie noului interconector de gaze via Bulgaria.