O fosta subsidiară locală a gigantului rus Gazprom ar putea deveni furnizor de energie electrică pe piața locală

Redacția ian. 9, 2023 0 comentarii
gazprom, rusia, gaze naturale, moscova, energie ruseasca

WIEE România, fosta subsidiară locală a gigantului rus de stat Gazprom, ar putea deveni furnizor de energie electrică pe piața locală, în cazul în care Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) va oferi licența, autorizația companiei, potrivit unui document al comitetului de reglementare al ANRE, care are pe ordinea ședinței de zi din data de 11 ianuarie un proiect de decizie și raport privind acordarea licenţei pentru activitatea traderului de energie electrică societăţii WIEE ROMANIA SRL.

WIEE Romania a fost înființată în anul 2000 ca o companie cu capital integral privat, apartinând firmei Securing Energy for Europe SEFE Schweiz, Elveția. Potrivit platformei Confidas, acționar principal al WIEE Romania este Gazprom Schweiz, parte a Gazprom Germania, subsidiara din Germania a gigantului rusesc al gazelor. Gazprom Germania, care a fost redenumită Securing Energy for Europe (Sefe), a fost „transferată în proprietatea federală” în luna noiembrie 2022, într-o măsură despre care a spus că este menită să protejeze aprovizionarea cu gaze a țării

Printre activele SEFE se numără cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din Germania, Rehden, precum și compania de distribuție Wingas, care aprovizionează cu gaze marii consumatori industriali. De asemenea, aceasta conține Gazprom Marketing & Trading, un mare comerciant de gaze, gaze naturale lichefiate și energie.

În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 945 milioane de lei și un profit net de 46 milioane de lei în România.

 

 

 

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *