O galerie de artă care găzduieşte doar creaţii digitale NFT a fost inaugurată la New York

Tehnologie blockchain Foto: Pixabay.com

O galerie de artă, integral dedicată creaţiilor digitale de tip NFT, a fost inaugurată la New York şi se prezintă ca fiind primul spaţiu fizic expoziţional din lume consacrat acestei tehnologii, care atrage tot mai mulţi colecţionari, informează AFP, citat de Agerpres.

A doua zi după ce această galerie newyorkeză a fost inaugurată joi, o expoziţie dedicată creaţiilor NFT a fost vernisată şi la Shanghai.

Întrucât toate aceste opere sunt, prin natura lor, imateriale, ele sunt prezentate pe ecrane uriaşe sau prin intermediul unor proiectoare într-un spaţiu situat la mică distanţă de Union Square din Manhattan.

Opere create de câte cinci artişti vor fi expuse în fiecare zi, cu o rotaţie zilnică de 60 de zile pentru un total de 300 de creatori diferiţi, până pe 25 mai.

Formatul NFT (non-fungible token) permite asocierea unui certificat de autenticitate oricărui obiect virtual, indiferent dacă este vorba despre o imagine, o fotografie, o animaţie, un videoclip, un fragment muzical sau un articol de presă.

Acest certificat este teoretic inviolabil şi nu poate fi duplicat. El este conceput graţie tehnologiei “blockchain”, care serveşte drept bază pentru criptomonede, precum bitcoin.

Popularizarea formatului NFT în ultimele şase luni a transformat piaţa colecţiilor digitale, care a atras investiţii de miliarde de dolari.

Fiecare operă prezentată în galeria newyorkeză va fi scoasă apoi la licitaţie, a explicat Ed Zipco, cofondator şi director al Galeriilor Superchief, care prezintă creaţii digitale din anul 2016.

De ce să prezinţi fizic opere virtuale? “Scopul unei galerii este de a arăta operele de artă în persoană, în condiţiile imaginate de către artist”, a declarat directorul galeriei, arătând spre un ecran de mari dimensiuni cu rezoluţia 4K. “Oamenii care colecţionează aceste opere vor să trăiască alături de ele”, a mai spus el.

Aproximativ 70% dintre artiştii care vor fi reprezentaţi în acel spaţiu nu sunt, la origine, creatori digitali, spune Ed Zipco, fiind în special sculptori, pictori şi fotografi. “Tot mai mulţi artişti suficient de cunoscuţi pentru a fi expuşi în muzee experimentează această tehnică”, a adăugat el.

“E ceva atât de nou, încât este dificil să fie înţeles de către oameni”, a recunoscut galeristul newyorkez. “E ceva tehnologic, deci întotdeauna trebuie făcută puţină învăţare, puţină pedagogie (…) Însă va deveni foarte repede ceva cât se poate de normal”, consideră el.

Arta digitală există de mai multe decenii, însă sosirea pe piaţă a tehnologiei NFT a permis liniştirea colecţionarilor în legătură cu riscul asociat copierii operelor de artă. Duplicarea unei opere digitale este posibilă, dar certificatul NFT vândut odată cu aceasta nu poate fi falsificat.

Pe 11 martie, o creaţie digitală a artistului american Beeple, intitulată “Everydays: The First 5000 Days”, a fost vândută cu 69,3 milioane de dolari de casa de licitaţii Christie’s.

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *