O națiune-cheie din UE urmează să ia exemplul SUA privind controale la exportul de semiconductori către China

Redacția mart. 9, 2023 2 comentarii
asml semiconductori

Guvernul olandez continuă să impună restricții la exportul de echipamente “avansate” pentru fabricarea semiconductorilor, ca urmare a presiunilor politice din partea Statelor Unite, transmite CNBC.

Țările de Jos au devenit implicate în tensiunile politice dintre Statele Unite și China. Mica națiune europeană a Olandei este sediul ASML, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de mașini care produc semiconductori.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că, dacă ASML își expediază mașinile de înaltă tehnologie în China, producătorii de cipuri din această țară ar putea începe să fabrice cele mai avansate semiconductoare din lume, care au vaste aplicații militare și de inteligență artificială avansată.

“Având în vedere evoluțiile tehnologice și contextul geopolitic, guvernul a ajuns la concluzia că este necesară extinderea cadrului existent de control al exporturilor pentru echipamentele specifice utilizate pentru fabricarea semiconductorilor, în interesul securității naționale și internaționale”, a declarat miercuri ministrul comerțului exterior al țării, Liesje Schreinemacher, într-o scrisoare adresată parlamentului.

Deși scrisoarea nu face referire la China, ea vine în urma presiunilor exercitate de Casa Albă, care în 2022 a impus controale la export care limitează accesul Beijingului la anumite cipuri semiconductoare. La vremea respectivă, oficialii americani au recunoscut că, dacă alte țări nu impun restricții similare, controalele la export își vor pierde din eficacitate în timp.

Din 2018, SUA ar fi cerut guvernului olandez să împiedice ASML să expedieze mașinile sale de litografie cu ultraviolete extreme către China. Până în prezent, ASML nu a livrat echipamentele în China.

În urma anunțului guvernului olandez, ASML a declarat într-un comunicat că “va dura ceva timp până când aceste controale vor fi transpuse în legislație și vor intra în vigoare”.

“Pe baza anunțului de astăzi, a așteptărilor noastre privind politica de acordare a licențelor de către guvernul olandez și a situației actuale a pieței, nu ne așteptăm ca aceste măsuri să aibă un efect semnificativ asupra perspectivelor noastre financiare”, a declarat miercuri compania, adăugând că “controalele suplimentare la export nu se referă la toate instrumentele de litografie prin imersie, ci doar la ceea ce se numește “cele mai avansate””.

Foto: ASML, Facebook

Comentarii

  1. O sa-i bata China la curul gol si fara ei. N-ai cum sa te opui Inertiei Istoriei. Capitalismul a esuat si e in cadere libera. E doar o chestiune de timp. Nu mai Redreseaza Vinovatii Corabia, n-au atata forta(intelectuala).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *