O nouă bulă imobiliară? Prețurile locuințelor cresc în toată Europa, în ciuda pandemiei

locuinta, casa, imobiliar Sursa foto: ING

Europa se confruntă cu o nouă amenințare ca urmare a pandemiei de coronavirus: o posibilp nouă bulă imobiliară. Deși specialiștii din piața imobiliară au presupus că prețurile locuințelor vor rămâne stabile sau chiar vor scădea în timpul pandemiei, acest lucru nu s-a întâmplat, scrie Politico.

De exemplu, înainte, în Stockholm, cu cât te îndepărtai de centrul orașului, cu atât casele deveneau mai ieftine. Dar acest lucru s-a schimbat. Săptămâna trecută, două proprietăți din anii 1930 din suburbia Södra Ängby, au fost listate pentru 1,4 milioane de euro fiecare. În Hässelby, la marginea nord-vestică a orașului, o casă cu vedere la lac a fost listată la 1,5 milioane de euro.

Prețurile medii ale proprietăților în Suedia au crescut cu 19% în ultimele 12 luni, potrivit unui raport recent. Scumpirea este mai accentuată pentru case decât pentru apartamente – 23 la sută față de 12 la sută.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Situația din Suedia este ilustrativă pentru o tendință mai largă ce are loc în toată Europa, care i-a luat prin surprindere pe factorii de decizie politică.

Când a început pandemia, observatorii pieței au presupus, în general, că prețurile locuințelor vor rămâne stabile în cel mai bun caz și ar putea chiar să scadă pe măsură ce încetinirea economică se înrăutățește. Dar asta nu s-a întâmplat.

Întrucât cetățenii au fost închiși în case, incapabili să cheltuiască bani pentru restaurante sau călătorii, atenția multor oameni s-a mutat pe modernizarea spațiului de locuit.

Acest apetit pentru un apartament mai mare sau, în mod ideal, o casă, a determinat creșterea prețurilor medii pe o serie de piețe imobiliare, mai ales în părți din Europa Centrală și de Nord, arată datele.

În Olanda, prețurile au crescut cu 15% în ultimul an, în timp ce în Austria creșterea a fost de 12%. În Germania, prețurile au crescut cu 11%, iar în Marea Britanie, cu 10%.

Banca elvețiană UBS a evidențiat orașele München, Frankfurt, Paris și Amsterdam ca fiind expuse riscului de bule pe piața imobiliară, iar Stockholm și Londra par a fi supraevaluate.

În același timp, multe bănci centrale naționale au continuat să arunce mai mult combustibil pe foc, menținând ratele dobânzilor la valori minime record pentru a ajuta companiile să supraviețuiască.

Acest lucru a contribuit, de asemenea, la ieftinirea costurilor de împrumut pentru familiile care doreau să-și îndeplinească visul de a cumpăra o casă.

Îngrijorarea este acum că, pe măsură ce economiile își revin, băncile centrale vor trebui să crească ratele dobânzii pentru a înăbuși creșterea, iar cumpărătorii de case s-ar putea găsi cu datorii pe care nu le pot plăti. Dacă ar restrânge apoi cheltuielile, asta ar afecta redresarea economiei. Dacă trebuie să-și vândă noile case, asta ar duce la o bulă imobiliară.

„Au existat evoluții surprinzătoare în ceea ce privește prețurile locuințelor din ultimele 12-15 luni. Nu am experimentat o pandemie în timpurile moderne, așa că nu am știut cum va merge și acum putem vedea că prețurile cresc nu doar în Suedia, ci în multe țări similare, cum ar fi Franța și Marea Britanie și așa mai departe”, a declarat Cecilia Skingsley, viceguvernator al băncii centrale suedeze, Riksbank.

Una dintre primele bănci care a început să retragă din măsurile de stimulare a fost banca centrală a Islandei, care săptămâna trecută și-a majorat dobânda cu 0,25 puncte procentuale la 1 la sută.

Și alte bănci centrale din Europa constată creșterea costului caselor.

În analiza stabilității financiare din mai, Banca Centrală Europeană a spus că, deși creșterea prețurilor locuințelor a variat în cele 19 țări care utilizează euro, prețurile au fost pe o tendință ascendentă.

„Creșterea prețurilor locuințelor rămâne dinamică, dar riscurile unei corecții a prețurilor rămân ridicate”, a spus BCE.

Agențiile de supraveghere financiară, care în multe națiuni europene au responsabilitatea stabilității financiare, urmăresc, de asemenea, cu atenție lucrurile.

În Suedia, la începutul pandemiei, autoritatea financiară a permis deținătorilor de ipoteci să întrerupă plățile obișnuite pe care trebuie să le efectueze pentru împrumuturile lor. Această opțiune va fi eliminată pe 31 august. „Riscurile cresc și nu credem că există un motiv bun pentru a menține relaxarea”, a declarat un oficial suedez.

În Marea Britanie, o reducere fiscală introdusă în iulie 2020 pentru achizițiile de locuințe va fi eliminată treptat de la 30 iunie anul acesta.

Economiștii consideră că problemele pot fi evitate, cu o administrare corectă din partea băncilor centrale, a autorităților de supraveghere financiară și a parlamentarilor, dar mulți sunt tot mai îngrijorați de riscurile pentru anul următor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: