Ministerul Transporturilor prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a prelungit până pe 26 septembrie termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul de până la 4 miliarde lei pentru achiziția a 62 de trenuri noi de scurt-parcurs. Este o nouă prelungire la licitația lansată pe 16 mai și care avea termen inițial pentru depunerea ofertelor 4 iulie, așadar o întârziere de peste două luni și jumătate față de calendarul inițial cauzată și de clarificările/contestațiile pe care le-au depus companiile interesate. Autoritatea pentru Reformă Feroviară a cumpărat în primăvară 20 de trenuri noi de lung parcurs (Interregio) de la Alstom, iar vineri, 16 septembrie semnează o suplimentare de contract pentru încă 17 rame RE-IR după cum Economedia a transmis luni. De asemenea, ARF a lansat în august o nouă licitație pentru alte 20 de trenuri Inter Regio.
Achiziția celor 62 de trenuri Regio, de scurt parcurs este finanțată din fonduri europene nerambursabile (POT 2021-2027) și din bugetul de stat al României, este împărțită în 3 loturi și acoperă câte o regiune a țării:
- Lotul 1 (Est) – include 20 de trenuri care vor deservi municipiile București, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Iași și Suceava. Valoarea licitației: între un miliard și 1,3 miliarde lei.
- Lotul 2 (Centru – Vest) – include 23 de trenuri care vor deservi municipiile Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Cluj Napoca, Arad, Timișoara și Reșița. Valoarea licitației: între un 1,2 și 1,5 miliarde lei.
- Lotul 3 (Sud) – include 19 trenuri care vor deservi direct municipiile București, Ploiești, Brașov, Constanța și Alexandria, prin intermediul nodului feroviar învecinat. Trenurile din acest lot vor asigura inclusiv legătura cu stațiunile de pe Valea Prahovei. Valoarea licitației: între 984 milioane lei și 1,2 miliarde lei.
Durata contractului este de 221 luni (18 ani), prețul ofertei primește un punctaj de 70%, programul de livrare 9 puncte (pentru 18 luni de la semnarea contractului, prima unitate) și alte 9 puncte pentru o capacitate de max. 250 de persoane.
Există posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani (mentenanță 15 ani + 15 ani), conform cerințelor din caietul de sarcini. Suplimentarea serviciilor de mentenanță (+15 ani) va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unor acte adiționale la contractul de achiziție. CLAUZA SUSPENSIVĂ: Încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de încheierea contractului de finanțare sau de alocarea de credite bugetare pentru acest obiectiv de investiții de către autoritatea contractantă, semnarea contractului făcându-se cu respectarea dispozițiilor Ordinului nr.1792/2002.