O nouă scădere a pragului la microîntreprinderi va fi discutată cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin săptămâna viitoare la București

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Reprezentanții Comisiei Europene vor veni la București, săptămâna viitoare, pentru a discuta cu Ministerul Finanțelor situația fiscală a României și cererea de plată numărul 3, iar unul dintre subiectele de discuție este de asemenea o nouă scădere a pragului pentru microîntreprinderi, a declarat un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

Vizita reprezentanților Comisiei Europene va avea loc în perioada 18-21 martie.

Miercuri, 20 martie, va avea loc și un eveniment privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care va participa și „șefa PNRR” Céline Gauer, director general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Discuțiile dintre CE și Ministerul Finanțelor vor viza o nouă reducere a pragului cifrei de afaceri până la care o companie se poate încadra ca microîntreprindere. Amintim că acest prag a fost redus deja succesiv în ultimii ani.

Comisia Europeană consideră că actualul plafon de 500.000 de euro este în continuare prea ridicat, nu respectă recomandările Băncii Mondiale, și cere scăderea valorii până la finalul acestui an.

Discuțiile sunt pentru o reducere la 60.000 de euro sau la 100.o00 de euro.

FMI spunea că reducerea la pragul de 250.000 de euro ar fi un bun pas înainte, dar nu punctul final. Și reprezentanții acestei instituții spuneau că potrivit ar fi un prag de 60.000 de euro.

Schimbările recente pentru microîntreprinderi

Anul trecut, coaliția PSD-PNL a decis scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Astfel, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu mai plătesc impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

Din 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor au devenit:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro și care nu desfășoară activitățile pentru care se datorează cota de 3%

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

  • realizează venituri peste 60.000 de euro;
  • sau desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Cum “ajută” guvernul microîntreprinderile

Pe de altă parte, actualul guvern de coaliție face “clarificări” neclare pentru microîntreprinderi. Ministerul Finanțelor a pus miercuri seară în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care clarifică modul în care se consideră că două firme sunt legate. Clarificarea vine după ce Guvernul a introdus anul trecut o restricție pentru ca o firmă să fie considerată microîntreprindere și să beneficieze de regimul fiscal al microîntreprinderilor, restricție care se referă la  întreprinderile legate, mai precis dacă o altă rudă deține de asemenea o microîntreprindere. La o primă vedere, consultanții fiscali spun că clarificările ar putea duce la dispariția formei de organizare microîntreprindere. În cadrul clarificărilor sunt incluse și legăturile cu persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale, nu doar cu microîntreprinderile de tip SRL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.