O nouă tendință pe piața muncii: supra-angajarea. Controverse după ce un CEO a concediat doi ingineri care lucrau simultan și în secret mai multe joburi remote

job remote, de acasa, loc de munca, bestjobs Sursă foto: Unsplash

O postare pe Linkedin împărtășită de directorul executiv al Canopy, Davis Bell, stârnește controverse pentru că a pus în lumină tendința tot mai mare de „supra-angajare”, sau de a lucra în secret la două locuri de muncă la distanță în același timp, scrie Business Insider.

Postarea a devenit virală, vineri, după ce Bell a dezvăluit că Canopy, o companie de management software pentru firme de contabilitate cu sediul în Utah, a concediat recent doi ingineri care lucrau în secret la două locuri de muncă simultane cu normă întreagă.

Supra-angajarea forței de muncă a crescut vertiginos în timpul pandemiei, unii angajați spunând că aceasta le permite să câștige până la 600.000 de dolari pe an într-o perioadă de inflație record și de creștere a costurilor locuințelor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Pentru mine, aceasta nu este o nouă tendință socială amuzantă”, a scris Bell. „Este o nouă formă de furt și înșelăciune, și nu este ceva la care ar participa o persoană etică și onestă”.

Postarea a stârnit reacții din mai multe colțuri ale internetului, inclusiv din partea comunității Reddit „antiwork” (antimuncă, n.r.), unii utilizatori susținând că directorii executivi din domeniul tehnologiei, precum Jack Dorsey și Elon Musk, sunt lăudați pentru că lucrează la mai multe companii în același timp, în timp ce lucrătorii obișnuiți sunt pedepsiți pentru acest lucru. Alții au speculat că este posibil ca inginerii să fi avut două locuri de muncă pentru a se descurca financiar.

Într-un interviu acordat Insider, Bell a declarat că comentariile în acest sens au caracterizat greșit situația companiei sale, adăugând că o persoană supărată de postare chiar l-a sunat pe telefonul mobil și a spus că speră ca directorul general „să moară într-un accident de mașină”

„Inginerii cu salarii mari de la marile companii de tehnologie care vin în Utah – pentru că acum oferim această experiență de lucru la distanță – și care se angajează și nu lucrează, asta nu este ideal nicăieri”, a spus el. „Dar este cu adevărat dăunător pentru o companie tehnologică medie sau foarte mică”

Bell a adăugat că nu este corect să comparăm acești angajați specifici cu persoanele cu venituri mai mici care iau ture suplimentare în sectorul de retail sau ture de noapte pentru a plăti necesitățile de bază, cum ar fi hrana și îmbrăcămintea.

„Este vorba de cineva care lucrează pentru o companie de tehnologie foarte, foarte mare, așa că știți că sunt bine recompensați acolo”, a spus el, menționând că inginerii concediați câștigau între 130.000 și 140.000 de dolari la Canopy, pe lângă celelalte locuri de muncă cu normă întreagă. „Cred că este destul de clar că ei căutau doar un flux suplimentar de venituri fără a face cu adevărat multă muncă”, a precizat el.

Potrivit lui Bell, Canopy a descoperit că primul inginer lucra în secret la un al doilea loc de muncă cu normă întreagă după 2,5 luni de performanțe slabe care fuseseră semnalate de colegii de echipă ai inginerului.

După ce a lipsit în mod repetat de la întâlniri, nu a finalizat munca și și-a ținut în mod constant camera închisă, angajatul a fost chemat la o întâlnire cu cei de la Resurse Umane pentru a discuta problemele, a declarat Bell. La scurt timp după aceea, compania a observat că profilul de Linkedin al inginerului fusese schimbat în privat și că acesta nu avea Canopy listat ca loc de muncă actual.

Potrivit lui Bell, acest lucru a determinat Canopy să trimită o cerere de verificare a angajării la „fostul” angajator al inginerului, care a dezvăluit că, de fapt, acesta încă lucra acolo.

Cel de-al doilea inginer a prezentat semnale de alarmă similare chiar înainte de a începe să lucreze, a declarat Bell, iar cei de la Resurse Umane le-au spus direct că firma nu este de acord cu o dublă angajare cu normă întreagă. O cerere de verificare a angajării a arătat în curând că bănuiala lor era corectă, în ciuda faptul că inginerul a negat inițial acest lucru.

Ambii angajați au mărturisit șiretlicul după ce au fost confruntați cu dovezi, a declarat directorul general pentru Insider.

Bell a declarat că el crede că a avea două posturi sincronizate, de la 9 la 5, este diferit de a avea un job secundar sau de a lucra la negru, adăugând că mulți angajați de la Canopy au mai multe surse de venit pasive sau proiecte pasionale. CEO-ul însuși este, de asemenea, un investitor „angel” în start-up-uri, o activitate care, potrivit acestuia, durează aproximativ o oră pe lună.

În timp ce unii văd „supra-angajarea forței de muncă” ca pe un act de protest împotriva unui sistem capitalist care, în opinia lor, exploatează lucrătorii, un argument despre care Bell a spus că este un „lucru mai mare” decât compania sa.

„Este ca și cum ai ajunge la inima capitalismului occidental”, a declarat el pentru Insider. „Când faci asta, iei locul de muncă de la altcineva. De asemenea, îi afectezi pe cei cu care lucrezi, deoarece sunt responsabili de rezultate și ajung să lucreze mai mult”, afirmă el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: