O româncă expertă în nuclear, numită la vârful Departamentul SUA pentru Energie. România este într-un parteneriat strategic cu americanii pentru construcția de reactoare

nuclear. pixabay

Raluca Scarlat, doctor în inginerie nucleară la Universitatea Berkeley California, a fost numită în funcția de șef Abordare Universitară a Comitetului pentru Energie Nucleară din Departamentul pentru Energie Nucleară al SUA – ministerul Energiei american. Alături de Scarlat au mai fost numiți încă 10 experți din diferite domenii ale domeniului nuclear, de la internaționalizare, la investiții private și studii sociale în acest sector.

Scopul lor, potrivit Departamentului pentru Energie, este de a planifica, conduce și implementa programul nuclear al Americii. „CEN se va concentra pe a fi într-un grup proactiv, abil și agil care poate oferi consiliere pe prioritățile curente, mai degrabă decât a consilia și revizui stategiile deja implementate”, se arată într-un comunicat al instituției. Potrivit lui Andy Griffith, Secretar Adjunct Ciclu Nuclear și Lanțuri de Aprovizionare, schimbarea structurii CEN, prin noile numiri, va ajuta Departamentul pentru Energie să acționeze mai repede și mai eficient pentru atingerea obiectivelor țării în energie, mediu și securitate națională.

Raluca Scarlat are o carieră universitară de cercetare în domeniul nuclear și conexe, abordând electrochimia, coroziunea, termodinamica, siguranța reactoarelor nucleare, designul reactoarelor și etica în inginerie. Aproape toată cariera universitară a româncei este legată de Berkeley, ea fiind acum asistentă universitară la Departamentul Nuclear Engineering. Printre cursurile pe care le predă sunt Etica, Engineering și Societate și Engineering în termodinamică. Înainte de Berkeley, ea a mai obținut o diplomă de la Universitatea Cornell în Engineering Chimie Macromoleculară. A lucrat la ExxonMobil și General Electric.

România, prin compania de stat Nuclearelectrica, este într-un parteneriat strategic cu SUA pe mai multe proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere.

În 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power. În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *