O sută de foști angajați ai Twitter acuză compania de încălcări ale legii

twitter sediul central Sursa foto: Dreamstime

Twitter a fost acuzată marţi de 100 de foşti angajaţi de diverse încălcări ale legii, care decurg din preluarea companiei de către Elon Musk, inclusiv vizarea femeilor pentru concedieri şi neplata compensaţiilor promise, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Shannon Liss-Riordan, o avocată a angajaţilor, a declarat că a depus 100 de cereri de arbitraj împotriva Twitter, care includ acuzaţii similare cu cele din patru procese colective aflate pe rolul curţii federale din California.

Toţi lucrătorii au semnat acorduri pentru a aduce acuzaţii legale împotriva companiei în arbitraj, mai degrabă decât în instanţă, a spus Liss-Riordan, ceea ce înseamnă că probabil că li se va interzice să participe la acţiunile colective.

Twitter a concediat aproximativ 3.700 de angajaţi la începutul lunii noiembrie, într-o măsură de reducere a costurilor de către Musk, care a plătit 44 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea platformei de socializare, iar alţi câteva sute au demisionat ulterior.

Cererile de arbitraj acuză Twitter de discriminare sexuală, încălcare a contractului şi concedierea ilegală a angajaţilor care se aflau în concediu medical sau pentru creşterea copilului.

Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Liss-Riordan a spus că firma ei a vorbit cu sute de alţi foşti angajaţi Twitter şi intenţionează să depună mai multe reclamaţii legale în arbitraj, în numele lor.

”Conduita Twitter de când Musk a preluat controlul este incredibil de flagrantă şi vom urmări toate căile pentru a proteja lucrătorii şi a obţine de la Twitter compensaţia care le este datorată”, a spus ea.

Procesele de acţiune colectivă aflate în curs susţin că Twitter a concediat angajaţi şi antreprenori fără preavizul de 60 de zile cerut de lege, a concediat în mod disproporţionat femei şi a forţat lucrătorii cu dizabilităţi, refuzând să permită munca la distanţă.

Twitter se confruntă, de asemenea, cu cel puţin trei plângeri depuse la un consiliu al muncii din SUA, care susţin că lucrătorii au fost concediaţi pentru că au criticat compania, au încercat să organizeze o grevă şi alte comportamente protejate de legea federală a muncii.

Compania a negat încălcarea legii care impune o notificare prealabilă şi încă nu a răspuns la celelalte pretenţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: