O vilă de lux a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, sechestrată de justiția franceză la cererea Chișinăului. Vila de 4 milioane de euro e într-o zonă exclusivistă la granița cu Elveția, pe malul lacului Leman

Vila Geneva Vladimir Plahotniuc Rise Project Moldova Foto: Rise Project Moldova

Ca urmare a cererii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova (PCCOCS), Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez – una din zonele de elită ale Franței – aparținând cetățeanului Moldovei, Vladimir Plahotniuc, transmite Radio Chișinău, citată de Rador.

Vila evaluată la peste 4 milioane de euro este amplasată în orășelul Sciez, la granița cu Elveția, lângă lacul Leman. Zona este una frecventată de o parte a elitei franceze, dar și de noii îmbogățiți din estul Europei. Potrivit Rise Project, Plahotniuc a cumpărat vila încă în anul 2008, într-un cartier rezidențial îngrădit, pe malul lacului Leman.

Plahotniuc, fugit din Republica Moldova după ce a pierdut puterea, este dat în urmărire internațională. El este acuzat în mai multe dosare de corupție cu prejudicii de sute de milioane de euro.

Autoritățile franceze au informat Procuratura, printr-o notificare primită recent.

Potrivit estimărilor autorităților franceze bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, care convertiți ar depăși suma de 83,5 milioane lei moldovenești. Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova. Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova.

În continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

La realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța, se arată în comunicat.

Foto: Rise Project Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *