OCDE: Creșterea economică globală va încetini în 2024, dar va evita o cădere puternică

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Economia mondială va încetini ușor anul viitor, dar riscul unei scăderi bruște a scăzut, în pofida nivelurilor ridicate ale datoriei și a incertitudinilor legate de ratele dobânzilor, a anunțat miercuri Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Creșterea globală se va tempera de la 2,9% în acest an la 2,7% în 2024, înainte de a se accelera în 2025 la 3,0%, a precizat forumul politic cu sediul la Paris în cel mai recent raport Economic Outlook, scrie Reuters.

Creșterea în economiile avansate, care alcătuiesc cei 38 de membri ai OCDE, a fost văzută ca îndreptându-se spre o aterizare ușoară, Statele Unite rezistând mai bine decât se așteptau până acum.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

OCDE a prognozat că creșterea SUA va încetini de la 2,4% în acest an la 1,5% anul viitor, revizuind în sus estimările din septembrie, când a prezis o creștere a SUA de 2,2% în 2023 și de 1,3% în 2024.

Deși riscul unei aterizări bruște în Statele Unite și în alte țări s-a atenuat, OCDE a precizat că riscul de recesiune nu a fost eliminat, având în vedere piețele imobiliare slabe, prețurile ridicate ale petrolului și creditarea lentă.

De asemenea, se așteaptă ca economia Chinei să încetinească pe măsură ce se confruntă cu o bulă imobiliară care se dezumflă, iar consumatorii economisesc mai mult în fața unei incertitudini mai mari privind perspectivele.

Creșterea sa a fost văzută încetinind de la 5,2% în acest an la 4,7% în 2024 – ambele cu puțin mai mari decât se aștepta în septembrie – înainte de a încetini și mai mult în 2025 la 4,2%, potrivit previziunilor OCDE.

În zona euro, creșterea a fost văzută în creștere de la 0,6% în acest an la 0,9% în 2024 și la 1,1% în 2025, deoarece Germania – cea mai mare economie a regiunii – a ieșit din recesiune în acest an.

Cu toate acestea, OCDE a avertizat că, din cauza nivelului ridicat de finanțare bancară din zona euro, impactul deplin al majorărilor de dobândă rămâne incert și ar putea să cântărească mai mult decât se așteaptă asupra creșterii.

Între timp, Japonia, singura mare economie avansată care nu a majorat încă ratele dobânzilor în actualul ciclu, a fost estimată să vadă încetinirea creșterii de la 1,7% în acest an la 1,0% în 2024, înainte de a-și reveni la 1,2% în 2024.

În timp ce perspectivele de creștere ale țărilor erau divergente, acestea împărtășeau presiuni fiscale similare, cu sarcini ale datoriei care se preconizează că vor continua să crească în anii următori în țările G7, a avertizat OCDE

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: