Ocupații din zona obscurantismului, ca numerologia și astrologia, au ajuns să fie recunoscute ca ocupații oficiale în România. Ce “explicații” are Ministerul Muncii. Avertismentul rectorului UBB: „Suntem într-un moment foarte periculos”

astrologie Foto: Dreamstime

“Profesii” din zona obscurantismului, după cum atrag atenția specialiștii, precum numerologia și astrologia, au intrat în Codul Ocupațiilor din România prin decizii ale miniștrilor Muncii din 1995 și 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Precizările vin după ce Asociația Psihologilor din România (APR) a cerut guvernului să reanalizeze „urgent” ocupațiile “antiștiințifice” din Codul Ocupațiilor, precum cele legate de astrologie sau numerologie și după critici dure lansate de rectorul celei mai mari universități din țară. Aceasta în contextul în care România e deja sub impactul unei “explozii” de practici neștiințifice în psihologie/psihoterapie și sănătate, după cum a atras atenția APR.

Profesia de astrolog a fost reglementată în COR în 1995 prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale și al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică nr. 1938/1949 publicat în Monitorul Oficial nr. 272/23.11.1995, conform Ministerului Muncii. La acel moment, ministru al Muncii era Dan Mircea Popescu (PDSR, actualul PSD), conform G4Media.

Profesia de numerolog a fost introdusă în COR de ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), prin ordin comun cu președintele Institutului Național de Statistică în ianuarie 2023 publicat în Monitorul Oficial nr. 135/16.II.2023 pe baza documentației depuse de Asociația Numerologilor din România cu avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România.

Ministerul Muncii susține că ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO).

Asociația Psihologilor din România a emis un „Avertisment asupra exploziei impactului practicilor neștiințifice în psihologie/psihoterapie și sănătate”, prin care își exprimă îngrijorarea față de o „creștere spectaculoasă a practicilor neștiințifice în domeniu – mai ales a influenței pseudoștiinței (demersuri frauduloase care mimează știința) și non-științei (demersuri frauduloase alternative științei) -, cu precădere în domeniul ‘clinic-psihoterapeutic’, cu impact asupra stării de sănătate a oamenilor”, conform G4Media.

Guvernul și Parlamentul trebuie să reanalizeze „urgent” Codul Ocupațiilor din România, care recunoaște ocupații antiștiințifice precum astrologia sau numerologia, “prin care se introduc apoi mascat o serie de «terapii», a transmis Asociația Psihologilor din România. Citește mai multe AICI

Criticile aduse de rectorul celei mai mari universități din țară. Daniel David, UBB: „Suntem într-un moment foarte periculos”

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, a criticat dur decizia Ministerului Muncii de a considera drept „ocupaţii” legal recunoscute pe cea de numerolog sau astrolog, decizie pe care o consideră „halucinantă”. El precizează, că în acest context, nu trebuie să mire nici rezultatele testelor PISA şi nici nostalgia pentru comunism sau polarizarea socială.

Într-o intervenție la Digi24, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, a criticat dur decizia Ministerului Muncii de a considera drept „ocupaţii” legal recunoscute pe cea de numerolog sau astrolog, decizie pe care o consideră „halucinantă”. „Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin zona obscurantismului. Asociaţia Psihologilor a ieşit şi a spus, eu am spus. Nu a fost uşor, că reacţiile au fost, vă daţi seama, pe măsură din partea celor pe care i-am criticat. Nu a văzut nicio mişcare mai serioasă în spaţiul media, dar dacă am fi făcut, poate, zece-douăzeci de universităţi, venea şi Academia Română, cu o poziţie şi am fi sus mă, oamenilor, înţelegeţi că ceea ce faceţi este halucinant? Ce vreţi de fapt de la o ţară care are ocupaţia de astrolog şi numerolog? Adică de ce ne mirăm de aceste rezultate? Să vă întreb altfel: voi înţelegeţi că în această ţară avem ocupaţia, recunoscută de stat, de numerolog şi astrolog? De ce ne mirăm că avem aceste realităţi sociale: rezultatele la PISA, nostalgia faţă de comunism, polarizările sociale, polarizările economie.. Asta-i ţara!”, a afirmat Daniel David. El este de părere că oamenii de ştiinţă trebuie să, iasă în spaţiul public şi că nu lase scena publică „la dispoziţia obscurantismului”. „Foarte confortabil să fii un om de ştiinţă, academician, profesor, să stai în turnul de fildeş în care să te întâlneşti cu 30-40 de studenţi care rareori te provoacă”, mai spune Daniel David, care crede că instituţiile de cultură trebuie aibă poziţii publice împotriva pseudo-ştiinţei.

Foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Mecanisme de control pt. vertebrate lobotomizate. E atat de stufos subiectul. Am tot insistat. Mizeriile astea-s ca ‘overfitting-ul’ din Machine Learning: ” Putine date, concluzii eronate.” si chiar mai grav: acele ‘date’ sunt de genul : “Soarele rasare pt. ca cocosul canta dimineata”. (confuzia obscena dintre corelatie si cauzalitate, ceva ce nu se preda la scoala!)

    Bine, diferenta dintr-un algoritm prost(sau un training set slab/incomplet) si-un creier prost e ca acel creier o face pt. a-si satisface niste placeri(astfel de cretinisme elibereaza dopamina pt. ca le da oamenilor un fals sens de control iar controlul e placut..prin definitie), deci, sunt chiar mai nocive decat la prima vedere, practic droguri virtuale, cum am tot insistat, fara sa detaliez ca acum.

    Altfel spus, Neti Sandu & Co. ar trebui sa faca puscarie pt. escrocherie in fapta repetata. (unii/unele chiar ajung la violenta din cauza horoscopului…)

    Oamenii sunt puturosi si daca ceva le provoaca placere printr-un fals sens de siguranta sau control, cu atat mai nociv.

    Hard way fiind sa-ti faci timp pt. niste istorie, antropologie, statistica, psihologie, psihiatrie, real math!, asta doar daca ai avut norocul sa te duca bostanul pt. asa ceva !

    Otherwise, you’re compromised.

    Da, ‘numerologia’ este ‘matematica’ celor care nu inteleg fractiile. ‘Matematica paralela matematicii’. :))

    Intr-un final, putem vorbi si despre un anume .dmg cerebral al celor in cauza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *