Oficial. Ordonanța anti-plastic a fost adoptată de Guvern. Ce produse de unică folosință vor fi interzise

plastic-ocean-poluare. sursa: Pexels sursa foto: Pexels

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care interzice imediat produsele din plastic de unică folosință precum bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi sau recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat. În plus, companiile care utilizează unele produse din plastic de unică folosință, precum paharele, vor trebui să pună un preț separat pe acestea. De asemenea, autoritățile publice vor fi obligate ca de la 1 ianuarie 2022 să creeze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor.

Prin această ordonanță, Guvernul transpune, cu o întârziere de două luni, o directivă europeană adoptată în urmă cu doi ani, care interzice câteva categorii de produse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață, menționând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. El a subliniat că magazinele își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deșeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosință”, a spus ministrul Mediului, la finalul ședinței de Guvern.

El a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători: „Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”.

Producţia în sine de produse din plastic de unică folosință este permisă, doar dacă produsele se pun pe piaţă în afara Uniunii Europene, nu în România şi nu în alte state membre UE.

Lista produselor de plastic interzise

Astfel, imediat ce ordonanța de urgență intră în vigoare, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:

  1. Bețișoare pentru urechi (cu excepția celor medicale)
  2. Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
  3. Farfurii.
  4. Paie pentru băuturi (cu excepția celor medicale)
  5. Agitatoare pentru băuturi
  6. Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane
  7. Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;

(b) sunt de regulă consumate din recipient;

(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

  1. Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  2. Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Totodată, operatorii economici care comercializează o serie de produse din plastic de unică folosință vor fi obligați să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic, să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate și să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali.

Este vorba despre următoarele produse:

  1. Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.
  2. Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; b) sunt de regulă consumate din recipient; c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

În plus, de la 1 ianuarie 2022, autoritățile locale  au obligația să organizeze, să gestioneze și să coordoneze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor, în vederea reciclării. Este vorba despre sticlele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora. Sunt exceptate sticlele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri și capace din plastic și sticlele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: