Producătorul de gaz controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP un contract de achiziție de servicii de consultanță ce vizează evaluarea, asistență la negocierea și, într-un final, cumpărarea activelor de producție ale combinatului de îngrășăminte Azomureș, deținut de elvețienii de la Ameropa. Azomureș este singurul combinat încă în stare de funcționare din România, deși și-a sistat producția de mai multe luni, pe motiv de preț mare al gazului.
Azomureș este cel mai mare consumator individual de gaze din România, la capacitate maximă „arzând” 1,2 miliarde de metri cubi annual. Produce uree, azotați și produse complexe fertilizante.
Contractul se încheie pe 12 luni, deci aceasta este toată durata demersului Romgaz, de la evaluare la eventuala achiziție a fabricii.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja anunța în urmă cu două luni că a mandatat conducerea Romgaz să efectueze toate demersurile pentru achiziția Azomureș, menționând că producătorul de gaze are și un mandat pe securitate națională în acest sens. Nu au fost oferite date pe semnificația acestui mandat de securitate națională, dar se poate presupune că închiderea și ultimului combinat de îngrășăminte poate fi de natură a atinge securitatea alimentară a României, pentru că fermierii nu pot face agricultură extensivă fără fertilizatori.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
De asemenea, achiziția Azomureș ar provoca sinergii de grup. Romgaz are gaze și va avea și mai multe, odată ce vor fi extrase, din 2027, resursele Mării Negre. Pentru că 70% din costul îngrășămintelor reprezintă gazul, atunci compania de stat va avea controlul costului pe îngrășăminte pentru că furnizează materia primă necesară.
Nu a fost oferit niciun fel de detaliu privind prețul cerut de elvețieni pentru Azomureș.
În România, mai există alte șase fabrici de îngrășăminte, care au parținut anterior grupului InterAgro, al omului de afaceri Ioan Niculae, dar ele sunt nefuncționale. Trei dintre ele au fost cumpărate de Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău, dar care nu le-a operaționalizat până în prezent. Alte trei sunt la vânzare prin intermediul lichidatorului judiciar.
Economedia a scris anterior că acționarii elvețieni ai Azomureș iau în calcul vânzarea combinatului de îngrășăminte. Omul de afaceri Ștefan Vuza era interesat de achiziție, dar a confirmat pentru Economedia că a renunțat, iar Romgaz a fost indicat ca potențial cumpărător.
Azomureș este principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din 2012. Platforma industrială este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele. Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Piața regională – Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina – reprezintă câteva dintre opțiunile pentru export, la fel și țări de pe alte continente.