OFICIAL Șeful Agenției Achizițiilor Publice, înlocuit de premierul Cîțu după ce s-a opus eliminării firmelor chinezești de la marile licitații pentru infrastructură

eugen-cojoaca-sursa-FB

UPDATE 20 februarie, ora 10:36 Decizia de eliberare din funcție a lui Eugen Cojoacă a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. G4Media a scris în exclusivitate că premierul ia în calcul schimbarea acestuia din fruntea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice și înlocuirea cu Liviu Bostan, după ce Cojoacă s-a opus excluderii companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură.

știrea inițială

Premierul Florin Cîțu ia în calcul demiterea lui Eugen Cojoacă din funcția de președinte al Agenției Naționale a Achizițiilor Publice (ANAP) și înlocuirea cu Liviu Bostan, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Liviu Bostan este actualul președinte al Institutului Național de Administrație (INA).

Înlocuirea lui Cojoacă ar veni pe fondul tergiversării de către acesta a unui proiect de ordonanță de urgență care să permită excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură, în conformitate cu direcțiile Comisiei Europene.

Reamintim că Guvernul Cîțu a adoptat în ședința din 27 ianuarie un memorandum care prevede excluderea companiilor din China de la licitațiile pentru infrastructură, iar acest memorandum trebuia urmat de o ordonanță de urgență. Memorandumul propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, era motivat de concurența neloială a companiilor susținute de statul chinez, dar și calitatea proastă a lucrărilor.

Memorandumul adoptat de guvern prevede că pot fi excluse de la licitațiile pentru infrastructură companiile provenite din țări non-UE și care nu au un acord cu Uniunea Europeană care să le permită accesul pe piața europeană a achizițiilor publice de lucrări. Memorandumul nu prevede explicit eliminarea de la licitații a companiilor din China, ci a companiilor din state terțe care nu au acorduri pentru intrarea pe piața europeană a licitațiilor publice, iar China este una dintre aceste țări, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Eugen Cojoacă ar fi încercat să întârzie adoptarea OUG privind companiile chineze, citând prevederi legislative europene.

Pe de altă parte, tocmai prevederile legale ale UE permit un asemenea comportament. E vorba despre Comunicarea Comisiei Europene nr. 5494 din 2019. Aceasta arată că ”operatorii economici din țări terțe, care nu au un acord care să prevadă deschiderea pieței de achiziții publice a UE sau ale căror produse, servicii și lucrări nu intră sub incidența unui astfel de acord, nu au acces securizat la procedurile de achiziții din UE și pot fi excluși”. UE a încheiat un Acord privind achizițiile publice (AAP) cu 19 state terțe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel și Moldova, dar China nu este parte semnatară. Ca atare, companiile din China pot fi excluse de la licitațiile publice din UE. (Foto: Eugen Cojoacă / Facebook)

  • Citește și:

EXCLUSIV Companiile din China, excluse de la licitațiile pentru autostrăzi și căi ferate. Guvernul a adoptat un memorandum propus de ministrul Cătălin Drulă – Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *