Oficial: Un producător de lângă București controlat de familia turcă Kilic a fost desemnat câștigătorul licitației pentru 100 de autobuze electrice în București

autobuze electrice Craiova BMC Trucks Sursa foto: Lia Olguța Vasilescu

Producătorul de autobuze BMC Truck&Bus, controlat de familia turcă Kilic, a câștigat contractul de furnizare a 100 de autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente către Primăria Municipiului București, cu o ofertă de 290 de milioane lei, anunțul fiind deja publicat în SICAP. Livrarea autobuzelor se va face în 14 luni de la semnarea contractului. BMC are o fabrică de asamblare a autobuzelor în Ciorogârla, lângă București.

Autobuzele vor fi din gama de 12m lungime și vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat.

Licitația a fost lansată acum un an de PMB, care era dispusă să ofere maxim 304 milioane lei pentru autobuze. Bucureștiul a primit șase oferte la licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Ofertele veneau de la Mercedes Benz Trucks & Buses România, polonezii de la Solaris, turcii de la Otokar, Karsan și BMC și de la New Kopel, importatorul israelian al autobuzelor chinezești Byd.

Inițial, în decembrie 2022, a fost desemnată câștigătoare oferta turcilor de la Karsan, cu 293 milioane lei. BMC a depus însă contestație, care a fost admisă în februarie 2023. Prin urmare, Primăria Capitalei i-a desemnat câștigători pe turcii de la BMC.

Între timp, producătorul Karsan a pierdut și lupta în instanță, Curtea de Apel București respingându-i plângerea pe 20 aprilie.

BMC Truck&Bus este un producător și distribuitor de autobuze cu o facilitate de producție la Ciorogârla, lângă autostrada București-Pitești, controlat de familia Kilic, respectiv de oamenii de afaceri turci Kilic Sinan, Kilic Erhan şi Kilic Hakan. În 20 de ani, vânzările de autobuze și camioane ale BMC s–au ridicat la peste 4.000 de unități.

Sursa foto: Lia Olguța Vasilescu

Comentarii

  1. Pe vremea lui Firea am luat turcești autentice. Acum luăm chinezești asamblate în România de către turci… foarte bine. Din lac în puț. Mergem înainte că înainte era mai bine.

  2. Romania impotenta, nu are sange in… instalatie sa zic asa, sa creeze un site unde se pot cumpara ultimul tip de autobuze realizate ca tehnologie insa pentru mai multe orase impreuna in vederea realizarii unor centre de mentenanta ulterioara, care vor crea noi locuri de munca dar si un cost de intretinere mai mic dar si un pret mai bun la cumparare. Nu e acelasi lucru sa cumperi 100 de autobuze in bucuresti sau 1500 pentru mai multe orase in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *