Oficiali ruși: Țara poate accelera economia pompând până la 97 de miliarde de dolari fără a alimenta riscuri inflaționiste

Puncte cheie

Redacția apr. 13, 2022 0 comentarii
vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing

Rusia poate stimula economia cu 85-97 de miliarde de dolari fără a alimenta riscuri inflaționiste semnificative, a declarat miercuri un înalt oficial, scrie Reuters.

Inflația anuală din Rusia a crescut la un maxim din ultimii șapte ani, de 16,70%, în timp ce rubla și comerțul exterior au scăzut după ce țările occidentale au impus sancțiuni pentru conflictul din Ucraina.

Rusia și-a majorat rata cheie a dobânzii pentru a încerca să reducă volatilitatea, a introdus controale de capital, a interzis deținătorilor străini de active rusești să vândă investiții și a oferit peste 1 trilion de ruble în plăți sociale și sprijin afacerilor.

„Avem anumite limite macroeconomice în care lucrăm”, a spus prim-vicepremierul Andrei Belousov. „Am înțeles mai mult sau mai puțin limitele care ne permit să lucrăm fără a crește presiunea asupra inflației”.

Unii ruși s-au grăbit să cumpere alimente esențiale în primele zile după ce Moscova a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Până la sfârșitul lunii martie, cererea pentru cele mai populare bunuri importante din punct de vedere social a început să se stabilizeze, a spus Belousov. Cu toate acestea, prețurile la zahăr, cartofi, ceapă, morcov și sfeclă roșie au crescut cu 50%-60% după sancțiunile anunțate.

Prețul produselor ca sarea, făina și cerealele au crescut cu 10%-20%, stocurile fiind acum suficiente pentru cinci până la șase săptămâni, a spus el, în comparație cu mai mult de două săptămâni pentru zahăr și 10-12 săptămâni pentru alimente pentru copii și conserve.

Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.