Oficialii europeni și instituții internaționale avertizează că acțiunile Rusiei pun în pericol securitatea alimentară globală. Rușii spun invers: “Producţia de cereale şi nivelurile comerţului sunt mai mari decât în anii anteriori”

cereale, grau Foto: Pixabay

Producţia de cereale şi nivelurile comerţului sunt mai mari decât în anii anteriori și chiar vor fi ”mai multe cereale în lume”, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, transmite News.ro. De asemenea, ea acuză ”regimurile occidentale” că au comis ”erori sistematice” şi au impus ”sancţiuni ilegitime” care au perturbat pieţele financiare şi care ameninţă declanşarea foametei la nivel mondial. Oficialii europeni arată însă că acțiunile Rusiei pun în pericol securitatea alimentară globală.

Ea a subliniat că Occidentul susţine că preţul grâului şi al altor cereale ar fi crescut exponenţial, însă, în realitate ”există mai multe cereale pe piaţă decât în anii precedenţi, iar comerţul este, de asemenea, pe o pantă ascendentă”.

Zaharova susţine că printre cauzele creşterii preţurilor şi a penuriei de cereale se numără ”erorile sistematice comise de Occident atunci când face previziuni referitoare la politica sa agricolă, precum şi ”inflaţia globală cauzată de mecanismele financiare şi monetare lipsite de viziune pe care Occidentul le-a folosit în timpul pandemiei.”

De asemenea, ea susţine că ”tranziţia prost concepută a Europei şi Americii de Nord către energia verde bazată pe introducerea forţată a tehnologiilor de biocombustibili” şi ”sancţiunile ilegitime” impuse de statele occidentale în urma războiului din Ucraina ”au perturbat lanţurile de mărfuri şi bani prestabilite”.

Zaharova învinuieşte Occidentul pentru foametea estimată de analiăti, deoarece ”regimurile occidentale instigă şi provoacă distrugeri”.

De cealaltă parte, oficialii europeni arată că acțiunile Rusiei pun în pericol securitatea alimentară globală. Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat recent şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat de AFP și News.ro.

“Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, blocând exportul de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (…) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a subliniat Borrell.

Un oficial guvernamental estima recent că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la aproximativ 48,5 milioane de tone, de la 86 de milioane de tone anul trecut, ca urmare a invaziei ruseşti, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, este unul dintre cei care au avertizat că războiul din Ucraina riscă să producă o criză alimentară care poate afecta mai multe state din Africa şi Orient.

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *