Oficialii Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) nu vor mai putea tranzacţiona diverse active, inclusiv acţiuni şi obligaţiuni, precum şi criptomonede, în conformitate cu noile reguli care au devenit oficiale vineri, transmite Reuters, citat de News.ro.
În urma reglementărilor anunţate în octombrie, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a anunţat că majoritatea restricţiilor vor intra în vigoare la 1 mai.
Regulile vor acoperi membrii FOMC, preşedinţii băncilor regionale şi o serie de alţi oficiali, inclusiv directori de resurse umane, directorii pentru tranzacţionarea obligaţiunilor şi angajaţi ai Fed care participă în mod regulat la reuniunile consiliului de administraţie.
Acestea se extind şi asupra soţilor şi copiilor minori.
„Rezerva Federală se aşteaptă ca şi alţi angajaţi să fie supuşi acestor reguli după finalizarea revizuirii şi analizelor ulterioare”, se arată într-un comunicat care anunţă regulile.
Regulile „urmează să susţină încrederea publicului în imparţialitatea şi integritatea activităţii Comitetului, protejându-l de apariţia oricărui conflict de interese”, se mai spune în comunicat.
Oficialii băncii centrale au acţionat după dezvăluirile de anul trecut că mai mulţi oficiali înalţi ai Fed au tranzacţionat acţiuni şi fonduri de acţiuni chiar înainte de momentul în care banca centrală a adoptat măsuri cuprinzătoare menite să stimuleze economia în primele zile ale răspândirii Covid-19.
Preşedinţii regionali Eric Rosengren din Boston şi Robert Kaplan şi-au părăsit poziţiile în urma controversei. Anunţul de vineri a extins interdicţia şi la criptomonede precum bitcoin, care nu au fost menţionate în anunţul iniţial din octombrie.
Conform reglementărilor, oficialii care deţin încă poziţii pe piaţă vor avea în continuare 12 luni pentru a renunţa la poziţiile interzise.
Noii oficiali ai Fed vor avea la dispoziţie şase luni pentru a face acest lucru. În viitor, oficialii care fac obiectul noilor reguli trebuie să dea un preaviz de 45 de zile înainte de a face orice achiziţie de active permise, o restricţie care va intra în vigoare la 1 iulie.