OMV Petrom anunță o investiție de 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construcția unei unități de produse aromatice

OMV Petrobrazi

OMV Petrom anunță că va investi în următorii 3 ani aproximativ 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei noi unități de produse aromatice. Capacitatea de procesare a noii unități este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată.

Procesul de înlocuire a actualei unități de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producție în anul 1961. Aceasta este singura instalație din cadrul unei rafinării românești care poate asigura obținerea de benzină la standarde europene.

Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcțiune în anul 2026. Aceasta va asigura continuitate în producția de benzină cu conținut volumetric de benzen mai mic de 1%, conform standardelor europene actuale. Toluenul poate fi folosit în fabricarea benzinei comerciale cu cifră octanică îmbunătățită, dar poate fi utilizat și ca solvent în industria chimică pentru obținerea de vopseluri, adezivi sau în procese de obținere a produselor de pielărie.

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing: „Cererea pentru benzină continuă să fie robustă în zona de sud-est a Europei. În paralel cu dezvoltarea ofertei noastre de produse de mobilitate alternativă, vrem să asigurăm pentru clienții noștri produsele de care au nevoie, la standarde ridicate de mediu. Urmează și alte investiții semnificative la Petrobrazi, atât pentru eficiența tehnologică a rafinăriei, cât și pentru producția de bio-combustibili de generația a doua.”

Acum doar câteva zile, Petrom a finalizat transportul a patru camere de cocsare la rafinăria Petrobrazi care vor fi operaționale în 2023 și le vor înlocui pe cele din prezent, care funcționează din 1989. Proiectul pentru înlocuirea camerelor a fost inițiat în 2020. Până la acest moment au fost investiți aproximativ 25 milioane de euro. Investiția totală pentru înlocuirea camerelor de cocsare este de 70 milioane de euro.

„Înlocuirea camerelor de cocsare este un proiect esențial pentru rafinăria Petrobrazi. Investiția noastră în acest proiect va îmbunătăți eficiența și siguranța operațiunilor noastre. Camerele de cocsare vor fi înlocuite în cursul reviziei generale de două luni planificate pentru prima jumătate a anului 2023″, a spus Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

Camerele de cocsare au un rol esențial în procesul de rafinare, asigurând, la temperaturi înalte, transformarea componentelor grele în produse superioare. Greutatea unei camere de cocsare este de aproape 200 de tone, diametrul este de circa 6 metri, iar înălțimea de aproximativ 30 de metri. Acestea au fost produse în România.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Începând din 2005, OMV Petrom a investit mai mult de 1,8 miliarde de euro în rafinărie, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

OMV Petrom este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *