OMV Petrom și-a dublat profitul în acest an, la 1,67 miliarde lei

Rafinăria Petrobrazi, OMV Rafinăria Petrobrazi/ Sursa foto: OMV Petrom

OMV Petrom a înregistrat vânzări de 6,9 miliarde lei în trimestrul al treilea al anului, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă din anul trecut. Compania a avut un profit net de aproape un miliard de lei în același interval. De la începutul anului și până în prezent, compania a realizat un profit net de peste 1,67 miliarde lei, dublu față de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net se ridica la 826 milioane lei.

Potrivit companiei în România, cererea pentru produsele Petrom a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID. Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mare cu 135%, revenind la nivelul de dinainte de criză. Iar profitul net atribuibil acționarilor OMV Petrom s-a ridicat la un aproape un miliard de lei, în creștere cu 112%.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 442 milioane de lei, față de minus 46 milioane de lei în T3/20, în principal datorită prețului mai mare al țițeiului. Producția a scăzut cu 13,1%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Costul de producție a crescut cu 17%, la 13,2 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare Downstream Oil.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 781 milioane de  lei, cu 109% mai mare, reflectând marjele de rafinare foarte bune și redresarea cererii. Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom s-a cifrat la valoarea de 7,19 USD/bbl, în creștere de la 0,94 USD/bbl în T3/20, susținut de diferențialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină, cât și pentru distilatele medii.

Rafinăria Petrom a fost utilizată în proporție de 100%, comparativ cu 86% în T3/20, semnificativ peste media europeană. Volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 10%, reflectă cererea solidă de carburanți în piață.

La gaz, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 95 milioane de lei, cu 50% mai scăzut față de T3/20, afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere. De asemenea, volumele de vânzări de gaze naturale au fost cu 9% mai mici, ca urmare a scăderii producției proprii și a unei cereri mai slabe.

În fine, producția netă de energie electrică s-a cifrat la 1,37 TWh, în creștere cu 5% și asigurând 10% din producția de electricitate a României.

În fine, în T3 2021, OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) – un nou pas în extinderea ofertei de produse pentru transport cu emisii scăzute, și a fost inclusă în indicii FTSE Russell începând cu 20 septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: