OMV Petrom: Proiectul Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata sa de viață/ Lucrările ar putea începe anul viitor. Ce spun oficialii OMV despre prețurile la energie

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

România va fi cel mai mare producător de gaze din UE și proiectul Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro al bugetul de stat pe parcursul duratei de viață a proiectului, a spus azi Cristina Verchere, CEO al OMV Petrom, cu ocazia conferinței în care s-au anunțat rezultatele financiare din primul semestru.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 80%, la 0,9 miliarde de lei în primul semestru al anului. OMV a anunțat intenția de a distribui dividende speciale pentru anul 2022, supusă aprobării Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor; astfel, dividendele plătite în 2023 vor atinge un nou nivel record.

“Economia globală continuă să resimtă imactul vârfului crizei energetice, deși eforturile de aprovizionare și măsurile luate au asigurat o oarecare stabilitate. Activitatea industrială a înregistrat o încetinire, consumul de gaze naturale și energie e în scădere, în pofida scăderii prețurilor de pe hub-urile de apovizionare. Având în vedere problemele de aprovizionare, soluția o reprezintă investiții care cresc capacitățile si atenuează presiunile de pe piață”, a spus Verchere, amintind că în prima jumătat a anului compania a anunțat decizia de a investi în proiectul Neptun Deep. Împreună cu partenerul său Romgaz, s-a aprobat planul de dezvoltare, care a fost depus la autoritatea de reglementare spre confirmare

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În pofida veniturilor mai scăzute și a scăderii profiturilor, contribuția la bugetul de stat a fost de 8,8 milarde de lei, iar investițiile au crescut cu peste 70%.

Verchere a mai menționat că, la nivel global, prețurile țițeiului au continuat să scadă, iar prețurile de gaze și electricitate au trecut prin trei trimestre de scăderi.

Sursa grafic: OMV

În ceea ce privește cererea de produse energetice în România, în primele șase luni, consumul de gaze naturale a scăzut cu 13%. Importurile de gaze au acoperit 6% din consum.

 

Preţul ţiţeiului Brent s-ar putea situa, în acest an, între 75 şi 80 dolari pe baril, iar cererea pentru carburanţi cu amănuntul în România va fi uşor peste nivelul din 2022, în timp ce cererea pentru gaze şi energie să fie mai scăzută faţă de anul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.

Reprezentanții OMV Petrom au amintit că grupul a plătit în iunie 1,5 miliarde lei contribuția  de solidaritate, pe care, amintim inițial OMV o contestase. Aceasta după ce coaliția PSD-PNL-UDMR a îndulcit, fără nici un anunț public, prevederea legislativă care impunea o suprataxă de 60% pe veniturile extraordinare ale companiilor petroliere.

Prețuri la energie și Neptun Deep

Reprezentanții OMV se așteaptă ca volatilitatea din piețele de energie să persiste.

“În România, estimăm că cererea pentru carburanți cu amănuntul să fie ușor peste nivelul din 2022, iar cererea pentru gaze și energie să fie mai scăzută față de anul trecut”, a spus Verchere.

În ceea ce privește proiectul Neptun Deep, oficialii OMV estimează că în 2027 va avea loc prima producție și 100 mld mc total estimat resurse recuperabile. Deocamdată se așteaptă avizul ANRE.

România va fi cel mai mare producător de gaze din UE și proiectul Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro al bugetul de stat pe parcursul duratei de viață a proiectului, a spus Verchere.

“Lucrăm cu ANRE pentru planul de dezvoltare a zăcământului, vom face contracte, apoi lucrările vor începe fizic în 2024. Ne-am stabilit că vom avea peste 300 de posturi în Petrom legate direct de Neptun Deep, altele indirecte și apoi cele ale contractanților. În total, preconizăm să fie 9000 de locuri de muncă impactate de Neptun Deep”, a spus Verchere. În ceea ce privește securitatea în exploatarea, aceasta a spus că OMV are deja operațiuni în Marea Neagră, măsuri de siguranță în aplocare și dialog cu autoritățile.

În ceea ce privește prețurile pentru consumatori, acestea sunt influențate de sezon, dar se constată deja unele tendințe.

“Dacă ne uităm la cerere și ofertă, cele care reglementează piața, la energie electrică ne așteptăm să ajungem la o scădere a cererii în lunile următoare, deși cererea a crescut acum datorită folosirii aerului condiționat. Acest lucru va avea impact asupra prețurilor. La gaze, evoluția prețurilor depinde de cât de rece va fi la iarnă, dar sunt deja tranzacții în piață, iar prețul e 49-52 de euro pentru un megawatt-oră, adică destul de ridicat. E o tendință pe care o constatăm pe piaţă din tranzacţiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii şi a următorului an calendaristic 2024”, a spus Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie, răspunzând la o întrebare adresată de Economedia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pana la Neptun Deep obligați ca stat OMV sa respecte legea și sa plătească cei 1 mld.de euro . Apoi umblați cu poveștile care se vor intampla peste …ani!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.