Întâlnirile influentei Organizaţii a Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi, cunoscuţi în mod colectiv sub numele de OPEC+, care urmau să aibă loc pe 25-26 noiembrie, au fost reprogramate să înceapă pe 30 noiembrie, informaţie care a dus iniţial la scăderea preţurilor cu peste 5% în timpul tranzacţiilor de miercuri, pierdere recuperată ulterior în mare parte, transmite CNBC, conform News.ro.
Preţul petrolului Brent a închis în declin cu 49 de cenţi, la 81,96 dolari pe baril, dar în timpul şedinţei a atins un minim de 78,41.
Cotaţia petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 67 de cenţi, la 77,10 dolari pe baril, după ce a pierdut peste 5% în timpul şedinţei, până la un minim al şedinţei de 73,79 dolari pe baril.
Secretariatul OPEC, care a făcut anunţul, nu a dezvăluit motivul amânării. Nu a fost imediat clar dacă grupul OPEC+ va organiza joi o întâlnire virtuală sau în persoană sau dacă miniştrii se vor reuni la sediul secretariatului OPEC din Viena.
Noua dată a reuniunilor OPEC+ coincide cu prima zi a summitului pentru climă Conferinţa Părţilor (COP28) de la Dubai şi reprezintă un eveniment cheie atât pentru Emiratele Arabe Unite, ţară gazdă şi al treilea producător OPEC ca mărime, cât şi pentru alţi furnizori arabi de energie, care abordează tranziţia ecologică.
La începutul zilei, Bloomberg News a scris că întâlnirea de duminică ar putea fi amânată pe fondul nemulţumirii Arabiei Saudite cu privire la nivelurile producţiei de petrol din unele ţări.
Un delegat senior OPEC+, care a cerut anonimatul din cauza sensibilităţii discuţiei, a fost de acord cu această premisă, cu referire la nivelurile de conformitate ale unor ţări membre ale alianţei la angajamentele lor de producţie.
Arabia Saudită impune ea însăşi o scădere voluntară a producţiei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul acestui an, alături de contribuţia la o serie separată de reduceri voluntare a producţiei a mai multor membri ai OPEC+, care totalizează 1,66 milioane de barili pe zi şi se va întinde până la sfârşitul anului viitor.
Întâlnirea viitoare s-a confruntat cu un mediu de piaţă provocator, definit de preţurile scăzute ale petrolului, o redresare a cererii chineze mai lentă decât erau aşteptările şi petropolitica pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu.
Ratele ridicate ale dobânzilor şi turbulenţele bancare au redus în mare măsură preţurile petrolului în prima jumătate a anului, înainte de o creştere determinată de mai multe scăderi voluntare a ofertei, anunţate independent de strategia OPEC+.
Câţiva membri ai OPEC+ s-au angajat să reducă producţia cu un total de 1,66 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2024, Arabia Saudită şi Rusia adoptând scăderi suplimentare de aprovizionare de 1 milion de barili pe zi şi 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul acestui an.
Preţurile au depăşit pentru scurt timp 90 de dolari pe baril, dar s-au retras de atunci, pe fondul unei redresări sub aşteptări în China – cel mai mare importator de ţiţei din lume – şi a tensiunilor în Orientul Mijlociu.