OPEC și Rusia au decis să crească producția de petrol cu 50% în lunile iulie și august

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu un grup de ţări producătoare aliate, printre care şi Rusia, a decis să majoreze în iulie şi august producţia petrolieră cu 50% mai mult decât estimaseră, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Această creştere este cu 50% superioară celor din lunile precedente – 432.000 barili pe zi – în cadrul unui plan de deschidere graduală a robinetelor la fiecare 30 de zile, a anunţat organizaţia petrolieră, într-un comunicat, după reuniunea ministerială ce a avut loc online.

Asta înseamnă că în fiecare dintre cele două luni se vor adăuga încă 216.000 barili în plus.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Aceste creşteri graduale – începute în iulie 2021- pentru a compensa reducerea producţiei din cauza scăderii cererii, în 2020, provocată de pandemie, se întindeau până în septembrie, astfel că, în practică, finalizarea măsurii va fi în august.

Decizia, luată la o reuniune virtuală a alianţei formate din 23 de ţări, a venit în contextul presiunilor unor state consumatoare, precum SUA, pentru ca OPEC să majoreze şi mai mult producţia, cu scopul de a reduce preţul petrolului, care a oscilat în jurul valorii de 120 dolari pe baril, nivelul cel mai ridicat din ultimul deceniu.

Rusia „a pompat” în aprilie 1,5 milioane de barili pe zi, sub cota ce îi revenea în cadrul alianţei celor 23 de ţări, din cauza impactului sancţiunilor impuse de Occident ca urmare a invaziei în Ucraina.

Uniunea Europeană finalizează un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include un veto pentru importurile de petrol din această ţară care vin pe mare.

OPEC a avertizat la mijlocul lunii mai că sancţiunile ce vizează Moscova vor afecta capacitatea sa de export şi a calculat că Rusia, al doilea mare producător din lume, va furniza anul acesta în medie cu 7,5% mai puţin petrol faţă de cât estimase în urmă cu trei luni.

Arabia Saudită, până acum, anunţase că nu intenţionează să-şi majoreze producţia pentru a compensa scăderea furnizărilor din Rusia determinată de sancţiuni.

OPEC şi aliaţii săi vor reevalua situaţia din piaţă la o întâlnire ministerială virtuală ce va avea loc pe 30 iunie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: