Operatorul Nord Stream anunță că a finalizat „colectarea datelor inițiale” privind gazoductul avariat din Marea Baltică

Scurgere de gaz Nord Stream Sursa foto: forsvaret.dk

Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1 din Rusia către Germania, a finalizat “colectarea datelor inițiale” la locul unde a fost avariată conducta de pe linia 1, în zona economică exclusivă suedeză, a anunțat miercuri operatorul într-un comunicat, citat de CNN.

Potrivit rezultatelor preliminare, pe fundul mării au fost descoperite cratere tehnogene – create de tehnologia umană – cu o adâncime de 3 până la 5 metri, la o distanță de 248 de metri unul față de celălalt, se arată în comunicat.

Secțiunea de conductă dintre cratere este “distrusă”, a precizat comunicatul, adăugând că analiza datelor de sondaj continuă.

Săptămâna trecută, operatorul conductei a declarat că încă așteaptă aprobarea pentru a efectua o verificare similară asupra părților de conductă avariate în zona economică exclusivă daneză.

În septembrie, națiunile occidentale au declarat că scurgerile din două conducte de gaz rusești, Nord Stream 1 și 2, au fost probabil rezultatul unui sabotaj.

Scurgerile au fost descoperite în conducte, ceea ce a determinat investigații ale autorităților europene care au stabilit că au avut loc explozii subacvatice puternice chiar înainte ca conductele să se spargă în mai multe locuri.

Conductele au fost create pentru a canaliza gazul din Rusia în Uniunea Europeană și au fost controversate cu mult înainte ca Rusia să pornească războiul împotriva Ucrainei, în mare parte din cauza temerilor legate de dependența europeană de energia rusă.

Autoritățile suedeze au fost primele care au tras un semnal de alarmă cu privire la scurgerile din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – ambele trec pe sub Marea Baltică, în apropiere de Suedia și Danemarca.

Sursa foto: forsvaret.dk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *