În weekend-ul care tocmai a trecut, reactorul 2 al Centralei Nucleare Cernavodă a fost oprit, pentru o revizie programată în care se va desfășura programul de mentenanță preventivă. 700 de MW au ieșit din Sistemul Energetic Național, lucru care a făcut să existe un deficit intern de producție major.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Chiar și cu turarea Hidreoelectrica, care a trecut de 2.000 de MW producție constantă, și în condițiile în care consumul este destul de scăzut, tot am avut nevoie de importuri masive ca să ținem becul aprins.
Constant, 1.000 de MW au venit de peste granițe și, pe seară, la vârf de consum, aproape 2.000 de MW au fost importate, iar asta într-o zi de duminică, când oricum consumul este mic.
Situația se păstrează și astăzi când, pe fondul unei cereri mai mari, importurile stau constant la circa 1.500 MW, chiar dacă Hidroelectrica produce peste 2.000 de MW, reprezentând 40% din totalul intern.
Nu putem conta pe un aport considerabil din regenerabile, nici fotovoltaic, nici eolian, așa că rămânem cu importurile. La orele serii, din datele OPCOM (operatorul bursei de energie), vom avea un import net de peste 1.300 MW, din care 900 MW din Ungaria și alți 400 MW din Bulgaria.
Termocentralele, atât pe gaze și pe cărbune, sunt subreprezentate în SEN, la circa 500 MW fiecare.
Prețurile de piață ale curentului au sărit, odată cu indisponibilizarea a 700 de MW din segmental nuclear și dependența de importuri. Seara, la orele 20.00 și 21.00 , ajunge la 360 de euro/MW, în creștere cu 50% față de săptămâna trecută.