Orașul din România în care poți să afli online ce se construiește la tine pe stradă sau ce reglementări sunt pe parcela ta de teren

GIS primarie cluj Sursa foto: Andreea Muresan, Facebook

 

Locuitorii municipiului Cluj-Napoca sau investitorii interesați pot să vadă ce se poate construi într-o anumită zonă din oraș sau ce proiecte s-au aprobat recent: pe site-ul primăriei, la secțiunea Locuire s-a introdus o nouă secțiune – “butonul GIS”. Proiectul este la stadiu incipient, abia lansat, iar informațiile sunt încă puține. Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară în ceea ce privește piața locuințelor, după cum relevă raportele imobiliare de specialitate și nu e străin de dezvoltări haotice. Orașul a funcționat ani de zile cu un Plan Urbanistic general depășit, s-a populat cu întregi cartiere noi, în care blocurile au luat-o înaintea infrastructurii adecvate și a serviciilor, fenomenul “blocuri între case” a iscat constant scandaluri urbanistice și există chiar și zone întregi în care s-au construit locuințe fără autorizațiile necesare.

Pe de altă parte, în materie de dezvoltare, merită menționat că primăria și-a deschis pentru cetățeni ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism și e municipalitatea cu cele mai multe concursuri de soluții lansate pentru obiective publice. “Butonul GIS” ar fi, de asemenea, un pas înspre facilitarea accesului la informații relevante în domeniu.

Arhitecta Andreea Mureșan, șefa Serviciului de Strategii Urbane al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei, a explicat că prin acest mecanism se pot vizualiza o parte din informațiile pe care le deține municipalitatea și cetățenii au posibilitatea să își localizeze parcela și să cunoască prevederile PUG-ul pentru zona respectivă.

“Pe harta Municipiului Cluj-Napoca sunt marcate Unităție Teritoriale de Referință, Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) și Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate, aflate în valabilitate, se pot vedea care sunt parcelele pentru care s-au emis Certificate de urbanism sau Autorizații de construire și scopul în care acestea au fost emise. AC-urile introduse sunt cele emise în anul curent. Fiecare documentație de urbanism are atașate Hotărârea, Avizul Arhitectului Șef și planșa “reglementari urbanistice”, iar în cazul PUZ-urilor s-a atașat și Regulamentul aferent. Pe hartă sunt figurate și traseul propus pentru centura metropolitană și cel propus pentru metrou. E ușor de utilzat platforma, trebuie doar să bifați la “reglementări urbanistice” ceea ce doriți să căutați”, a explicat Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a menționat că urmează să fie făcute publice în acest fel și alte informații. “Până când vom face publică opțiunea de a încadra o parcelă pe PUG introducând numărul cadastral ( momentan opțiunea e internă), eu vă recomand să navigați harta utilizând imaginea din satelit. Mulți nu se descurcă cu PUG-ul, însă isi pot localiza parcela dacă văd imaginea din satelit. Vom face publice și alte date introduse in GIS, din diferite domenii, pe măsură ce se actualizează”, a precizat reprezentanta primăriei Cluj-Napoca.

În sistem se afișează doar PUZ-urile/PUD-urile aprobate, iar harta se actualizează periodic, după fiecare ședință a Consiliului Local. Hotărârile privind aprobarea documentațiilor (cu anexe) se afișeaza și pe site-ul primariei la secțiunea dedicată.

Primarul Emil Boc a anunțat că există intenția ca de anul viitor eliberarea certificatelor de informare să fie posibilă direct din sistemul GIS, informează Actualdecluj.ro. „Toate PUZ-urile, PUD-urile, care sunt în valabilitate din 2014, se pot vedea în sistemul GIS, toate autorizaţiile de construire începând din mai anul acesta, toate certificatele de urbanism din anul acesta. Începând din ianuarie 2022, vrem ca cetăţeanul să poată obţine certificatul de urbanism de informare, în sistem GIS. Pentru asta, avem nevoie să introducem toate regulamentele în sistem GIS, din PDF în Word, e o muncă titanică de 6 luni de zile, dar pe care o vom avea finalizată astfel încât, cetăţeanul singur, fără să mai facă nicio cerere la primărie, să îşi poată emite el, propriul lui certificat de urbanism de informare, pentru a şti exact ce se poate construi”, a anunțat primarul Emil Boc la ședința din 16 iunie, potrivit Actualdecluj.ro.

 

Sursa foto: Andreea Muresan, Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *