Orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor, susțin fermierii spanioli

paella Sursa foto: Pixabay

Un soi de orez spaniol care în mod tradiţional este utilizat pentru a găti paella este ameninţat de o ciupercă, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care fermierii spanioli se bazau, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Este un alt exemplu al modului în care normele comunitare de mediu îi nemulţumeşte pe fermieri, arată sursa citată.

Trei producători de orez din regiunea Valencia spun că recolta lor de “orez bomba”, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost în 2023 la jumătate faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Este foarte posibil” ca orezul bomba să dispară, a spus Miguel Minguet, fermier din Valencia. “Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor”, avertizează fermierul.

În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia utilizează la scară largă pesticide pentru a-şi proteja culturile.

Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare faţă de restricţiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar. Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară naţională. Aceste dispute scot la iveală dificultăţile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilităţii cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producţia de alimente.

Comisia Europeană a fost forţată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, preşedinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunţând marţi o retragerea a planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.

“Există un set de reguli pentru Europa şi altul pentru ceea ce este produs în afară”, spune Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cordoba.

Reducerea producţiei de orez bomba a condus la dublarea preţurilor în ultimii trei ani, astfel încât la retaileri precum Carrefour sau Ahorramas un kilogram de orez bomba costă mai mult de cinci euro. Cel mai mare lanţ de supermarketuri din Spania, Mercadona, a confirmat că în ultimele luni au existat unele probleme în aprovizionarea cu acest tip de orez ,dar susţine că livrările îşi revin gradual în aproape toate magazinele din Spania.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: