Organizaţia Internaţională a Muncii: Creşterea globală a gradului de ocupare se va deteriora semnificativ în trimestrul al patrulea

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

Creşterea globală a gradului de ocupare se va deteriora semnificativ în trimestrul al patrulea, pe fondul problemelor economice provocate de războiul din Ucraina precum şi al impactului unei politici monetare mai stricte asupra consumului, a avertizat luni Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), transmite Reuters.

Potrivit acestui organism ONU, există deja semnale că tendinţa de revenire a numărului de ore lucrate la nivel mondial, pe care am văzut-o la începutul lui 2022, s-a inversat în al doilea şi al treilea trimestru. Per total, în perioada iulie-septembrie anul curent erau cu 40 de milioane de joburi de tip full-time mai puţine decât în ultimul trimestru din 2019, care este utilizat ca nivel de referinţă pentru perioada anterioară COVID.

“Pe baza tendinţelor actuale, creşterea globală a gradului de ocupare se va deteriora semnificativ în trimestrul al patrulea din 2022”, susţine ILO într-un nou raport publicat luni.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

ILO a dat vina pentru deteriorarea numărului de ore lucrate la nivel global la mijlocul lui 2022 pe reintroducerea restricţiilor sanitare şi perturbările ulterioare apărute pe piaţa muncii din China, precum şi pe războiul din Ucraina şi presiunile inflaţioniste rezultate ca urmare a perturbării exporturilor de energie şi alimente. De asemenea, raportul ILO susţine că o înăsprire excesivă a politicii monetare ar putea provoca “pierderi nejustificate locurilor de muncă şi veniturilor din ţările avansate şi cele în curs de dezvoltare”.

În acest context, noul director general ILO, Gilbert Houngbo, a făcut un apel pentru o serie de politici destinate sprijinirii celor mai vulnerabile persoane şi afaceri, care ar putea include direcţionarea profiturilor excepţionale ale companiilor spre sprijin pentru găsirea unui loc de muncă sau susţinerea veniturilor.

“Nu putem insista suficient de mult pe necesitatea unor pachete sociale şi a nevoii de a asigura că înăsprirea monetară pentru a combate inflaţiei trebuie însoţită de măsuri sociale”, a spus Gilbert Houngbo.

Raportul publicat luni de ILO insistă în mod special pe situaţia dezastruoasă a pieţei muncii din Ucraina. Documentul estimează că 10,4% din forţa de muncă totală a Ucrainei din perioada anterioară războiului, adică 1,6 milioane de persoane, majoritatea femei, sunt acum refugiate în alte ţări. Un sondaj recent arată că doar 28% dintre refugiaţii ucraineni şi-au găsit un loc de muncă salariat sau în regim liber profesionist în ţara gazdă.

“Efectele conflictului sunt resimţite de pieţele muncii din ţările vecine, ceea ce ar putea conduce la o destabilizare politică şi a pieţei muncii din aceste ţări”, afirmă ILO.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: