Organizația Mondială a Turismului: Industria a crescut foarte puţin anul trecut comparativ cu 2020/ Jucătorii din domeniu nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024

turism turisti vacanta concediu calatorie relaxare bagaje pexels sursa foto: Pexels

Industria mondială a turismului a crescut foarte puţin anul trecut comparativ cu 2020, toţi indicatorii fiind cu mult sub nivelul la care erau înaintea pandemiei, iar profesioniştii din industrie nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Turismul a suferit o lovitură dură în 2020 ca urmare a carantinei şi restricţiilor de călătorie destinate limitării răspândirii virusului COVID-19, care a obligat oamenii din întreaga lume să îşi limiteze activitatea şi să îţi piardă mijloacele de trai.

Creşterea ratelor de vaccinare şi relaxarea restricţiilor de călătorie au permis o mică revenire în a doua jumătate a lui 2021, arată un raport publicat marţi de UNWTO, însă răspândirea variantei Omicron în luna decembrie a declanşat o nouă scădere atât a rezervărilor de călătorie cât şi a optimismului în rândul industriei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Ritmul revenirii rămâne unul lent şi inegal între regiunile lumii din cauza unor grade diferite de restricţii de mobilitate, rate de vaccinare şi încrederea călătorilor”, arată raportul UNWTO.

Pe regiuni, Europa de Sud şi Mediteraneeană, America Centrală şi Caraibe au înregistrat cele mai mari creşteri ale sosirilor de turişti comparativ cu 2020, dar cu toate acestea sunt în continuare cu 54%, respectiv 56% şi 37% sub cifrele din 2019. Pe de altă parte, numărul de turişti în Orientul Mijociu şi Asia Pacific a continuat să scadă în 2021, coborând la 79% respectiv 94% sub nivelul pre-pandemie în condiţiile în care multe destinaţii au rămas închise pentru călătoriile non-esenţiale.

Raportul UNWTO mai informează că Produsul Intern Brut al turismului mondial a crescut cu 19% în 2021, comparativ cu 2020, până la 1.900 miliarde de dolari, deoarece fiecare turist a cheltuit mai mult şi a petrecut un sejur mai îndelungat decât în 2020. Dar pe ansamblu, veniturile industriei turismului abia au depăşit jumătate din nivelul înregistrat în 2019.

Aproximativ 64% din profesioniştii din turism intervievaţi de UNWTO în luna decembrie au declarat că nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024 şi chiar mai târziu, în creştere faţă de 45% din cei intervievaţi în luna septembrie a anului trecut, când perspectivele pentru relansarea industriei turismului nu fuseseră încă afectat de răspândirea Omicron.

“Recenta creştere a cazurilor de COVID-19 şi varianta Omicron ar urma să afecteze revenirea şi încrederea la începutul anului 2022 deoarece unele ţări vor reintroduce interdicţii de călătorie şi restricţii pentru anumite pieţe”, estimează raportul UNWTO.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: