Organizații și jucători din industria Turismului se declară împotriva propunerii “absurde” a FPTR de a introduce o taxă pe vacanțele românilor care vor să plece în străinătate

avion, zboruri, calatorii, turism Sursa foto: Pexels

Alianţa pentru Turism (APT), platformă care reuneşte 24 de organizaţii profesionale, patronale şi asociative din domeniul turismului, dezaprobă ferm propunerea formulată de o federaţie patronală din acest domeniu cu privire la introducerea unei taxe pe vacanţele efectuate în străinătate de către cetăţenii români, transmite Agerpres.

“Astăzi, de Ziua Mondială a Turismului, un domeniu clădit pe încredere şi libertatea de călătorie, considerăm că soluţiile pentru dezvoltarea turismului românesc rezidă în creşterea calităţii serviciilor oferite, dezvoltarea infrastructurii şi mai ales investiţia în promovarea imaginii .Conform datelor statistice, turismul a adus în 2019, înainte de pandemie, aproximativ 9 miliarde de euro la PIB-ul României, procent care poate şi trebuie să crească dacă premisele de mai sus sunt îndeplinite. Legislaţia învechită şi care nu mai ţine cont de realităţile digitale în care trăim, practica turismului la negru sau la gri, lipsa unei Organizaţii Naţionale de Management al Destinaţiei care să poată dezvolta proiecte multianuale cu bugete clare, independente de mişcările politice sunt tot atâtea elemente care pun piedică dezvoltării turismului românesc”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de organizaţia menţionată.

Potrivit sursei citate, unitatea industriei turismului este un factor cheie pentru coeziunea propunerilor şi acţiunilor de promovare şi dezvoltare a turismului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În tot acest context, asocierea tuturor organizaţiilor care activează în turism cu propunerea unei singure federaţii este injustă şi nu corespunde realităţii.

“Alianţa pentru Turism va continua munca şi dialogul cu autorităţile pentru ca turismul să devină cu adevărat o prioritate naţională”, se menţionează în comunicatul APT.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis, marţi, într-un comunicat de presă postat pe pagina oficială de Facebook a organizaţiei, că taxa de promovare turistică percepută cetăţenilor români care călătoresc în străinătate ar urma să fie colectată de agenţiile de turism, platformele de rezervări şi alţi intermediari similari, fiind ulterior virată în contul OMD-ului naţional, într-un mod similar cu colectarea taxei speciale de promovare, cunoscută sub titulatura de “taxă de staţiune” sau “city tax”.

În replică, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a declarat că propunerea FPTR de a impune o taxă asupra turiştilor români care călătoresc în afara ţării, sub pretextul promovării României, este “absurdă” şi are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă.

“Ca om de turism cu experienţă de peste 35 de ani iau act cu surprindere şi indignare de propunerea absurdă a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (…) de a impune o taxă asupra turiştilor români care călătoresc în afara ţării, taxă sugerată sub pretextul promovării României. Această idee este complet nejustificată şi anticoncurenţială. Mentalitatea comunistă a unor hotelieri din România, care se concentrează exclusiv pe creşterea preţurilor, şi nu pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor, reprezintă o insultă la adresa industriei turismului şi a turiştilor români. Aceşti hotelieri par să dorească să închidă turiştii români în ţară, forţându-i să se cazeze în hoteluri scumpe şi neîngrijite. Este inacceptabil să se sugereze că acesta ar fi modelul de dezvoltare pentru turismul românesc”, a precizat Burcea, într-un comunicat citat de Agerpres.

Totodată, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a anunţat, miercuri, că se disociază ferm de propunerea Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), de impunere a unei taxe de promovare a turismului din România, pentru turiştii români care călătoresc în afara ţării noastre.

“Nu am făcut parte din nici un grup de discuţii sau întâlniri pe aceasta temă şi nu susţinem, în nici o variantă, o asemenea propunere. FPIOR reprezintă mii de operatori Horeca din 18 judeţe ale României – destinaţii turistice româneşti şi susţine şi promovează interesele industriei ospitalităţii din România – dar libera circulaţie a cetăţenilor români este un drept fundamental si care nu poate fi “amendat” sau sancţionat. Destinaţiile de vacantă româneşti trebuie să concureze între ele în preferinţele românilor şi se află în mod liber şi necondiţionat în concurenţă cu destinaţiile externe. Nu putem sancţiona turistul român pentru că alege Turcia sau Grecia, în timp ce autorităţile locale şi centrale şi chiar şi unii dintre operatorii privaţi nu reuşesc să coaguleze strategii de dezvoltare şi promovare a turismului în destinaţiile româneşti şi – mai grav, o strategie la nivel naţional”, a spus
Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.

La rândul său, Corina Martin, secretar general al FPIOR a subliniat că turistul român nu trebuie sancţionat pentru “ineficienţa statului de a atrage turişti în ţara noastră”.

Vezi și:

Propunere de taxă pentru cetățenii români care își petrec concediul în străinătate, din partea unor patronate din turism. ANAT: „Ar fi o limitare forțată a concurenței externe” / Ministrul Economiei: Nu s-a discutat o astfel de idee

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Wankerii aia de la FPTR or fi crezut ca s-a dat liber la taxat prostii, o data cu super “reforma” lu Ciolacu

  2. Va dati seama ca hotilor le e cel mai greu sa scoata din buzunar, mai ales cand sunt inscrisi automat la facultate…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.