Propunere de taxă pentru cetățenii români care își petrec concediul în străinătate, din partea unor patronate din turism. ANAT: „Ar fi o limitare forțată a concurenței externe” / Ministrul Economiei: Nu s-a discutat o astfel de idee

turism turisti vacanta concediu calatorie relaxare bagaje avion2 pexels Foto: Pexels

Federația Patronatelor din Turismul Românesc, care include membri precum Organizatia Patronală Mamaia – Constanța sau Asociația de Turism Poiana Brasov, propune ca românii care își fac concediile în străinătate să plătească o taxă în plus când își cumpără vacanța. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a criticat propunerea, spunând că ar fi o limitare forțată a concurenței externe. Ministrul Economiei a reacționat de asemenea, spunând că nu s-a discutat o astfel de idee.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care lucrează la un astfel de proiect, a declarat la Digi24 că ar putea fi vorba de o taxă de un euro pentru orice român care își face vacanța în străinătate, iar banii să fie folosiți pentru promovarea României.

„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro. Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului. Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei. Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a declarat Dragoș Răducan.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În schimb, Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat la B1TV că din informațiile sale agențiile de turism nu au fost consultate. De asemenea, o astfel de măsură, potrivit lui Traian Bădulescu, ar stârni reacții negative din partea turiștilor care ar percepe o astfel de taxă ca pe o restricție.

„Orice taxă gândită bine pentru promovarea turismului intern este binevenită, dar în acest caz turiștii români care călătoresc în afara țării să plătească o taxă pentru promovarea României consider că ar fi o limitare forțată a concurenței externe, care nu cred că ar fi privită cu ochi buni de către turiștii români și nu am auzit ca vreo țară să aplice astfel de taxe. În primul rând trebuie să atragem noi românii prin creșterea calității serviciilor, pe de altă parte voucherele de vacanță, pentru care Asociația Națională a Agențiilor de Turism a militat mult, asigură creșterea numărului de turiști români în România și dezvoltarea infrastructurii turistice din România, inclusiv pentru primirea turiștilor străini. Important nu este să percepem taxe pentru călătorii externe și astfel să limităm oarecum călătoriile românilor în afara țării, ci mai degrabă să creștem încrederea lor în România și să atragem în primul rând turiști străini. Nu este o problemă că românii călătoresc în afara țării. Călătoresc oricum și în România foarte mulți dintre ei. Important este cum să atragem străinii”, a spus Bădulescu.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a afirmat, marţi, că nu s-a discutat despre instituirea unei taxe pentru cetăţenii români care aleg să-şi petreacă concediul în străinătate.

„Aflu de la televiziunile de ştiri că ar exista o propunere din partea patronatelor din turism de instituire a unei taxe pentru cetăţenii români care aleg să-şi petreacă concediul în străinătate. Spun public că în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului NU s-a discutat o astfel de idee şi NU a fost vreodată ”găsită” o astfel de soluţie pentru finanţarea imaginii României în exterior pentru atragerea turiştilor străini”, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Ştefan Radu Oprea a adăugat că promovarea României ca destinaţie turistică se face prin campanii, finanţate din bugetul MEAT.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Serios? Dar pretentii sunt dar servicii mai putin ,cu atata mai multi bani doresc!!! Eventual sa desfiinteze voucherele ca sa invete sa ofere turism de calitate la preturi decente!!

  2. Păi trebuie să susținem financiar golăneala nesimțită din așa zisa industrie a HOȚpitalității.
    Ei dau exemplu Turcia? Păi să se ducă în Turcia să vadă cum își promovează țara și cum se face turism!

  3. La muncă nu la întins mâna ! Oferiți servicii de calitate la prețuri competitive .
    Fără vouchere !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.