Unul dintre cele mai mari festivaluri din România, Electric Castle, nu va fi organizat nici în acest an, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor necesare pentru limitarea răspândirii virusului. Este vorba despre unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din țară, în condițiile în care ediția de 2019 (cea mai recentă organizată) adunase peste 230.000 de participanți, conform cifrelor publicate de organizatori. Anterior, aceștia anunțaseră că ediția din 2021 s-ar organiza în perioada 14-18 iulie.
”Avem vești triste. Electric Castle nu va avea loc anul acesta”, au anunțat azi organizatorii festivalului de la castelul din Bonțida. Motivul – festivalul nu poate fi organizat în condițiile restricțiilor și măsurilor anunțate de autorități cu referire la evenimentele de mare anvergură. ”În urma măsurilor și restricțiilor pentru evenimente anunțate recent de către autorități pentru perioada următoare, nu există un scenariu real care ne-ar permite să organizăm EC8 în 2021. E nevoie de un an întreg de muncă pentru a planifica toate detaliile unui eveniment de o asemenea magnitudine. În plus, situația pandemiei fluctuează, iar acest lucru duce la reprogramarea sau anularea turneelor artiștilor în toată Europa”, arată aceștia, citați de Actualdecluj.ro.
Festivalul a fost amânat pentru 13-17 iulie, anul viitor, cu aceiași headlineri: Twenty One Pilots, Gorillaz și Deftones. ”În acest moment nici nu ne putem imagina cum va fi să deschidem din nou porțile festivalului pentru a ne revedea după această absență lungă și dureroasă. Toate biletele rămân valabile pentru anul viitor. Vor exista și opțiuni pentru restituirea banilor pe bilete. Revenim cu mai multe detalii în curând”, au completat aceștia. ”De la fani și toți cei care lucrează în această industrie, cu toții sperăm să ne putem bucura cât mai curând de concerte și festivaluri. Până atunci, aveți grijă de voi. Ne e tare dor de toată lumea”, au mai transmis organizatorii.
Reprezentanții industriei de evenimente s-au plâns recent de condițiile impuse de autorități. Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS), Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente (PACTE) și Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans (MUZE) susțin că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest domeniu sunt de fapt mai aspre decât în urmă cu câteva luni și acuză tratamentul discriminatoriu față de alte sectoare. Reprezentanții industriei arată, într-un comunicat, că nu înțeleg de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.