Uniunea Europeană a evitat cu succes „profețiile teribile” care i-au amenințat economia în ultimii ani, dar trebuie să se confrunte în continuare cu războiul Rusiei în Ucraina și cu o relație comercială fragilă cu China, a declarat sâmbătă comisarul european demisionar pentru economie Paolo Gentiloni, citat de CNBC.
Economia blocului a cunoscut „în general o creștere slabă, dar nimic din profețiile teribile pe care le-am auzit în ultimii doi sau trei ani: recesiuni, pene de curent, divergențe, diviziuni în Europa în fața invaziei Rusiei”, a declarat Gentiloni într-un interviu cu Steve Sedgwick de la CNBC la Forumul Ambrosetti de la Cernobbio, pe malul lacului italian Como.
Fost prim-ministru al Italiei, Gentiloni a ocupat funcția de comisar european pentru economie sub președinta CE Ursula von der Leyen din decembrie 2019. Comisia Europeană este responsabilă pentru strategia economică și legislația zonei euro cu 20 de națiuni – cum ar fi tarifele – în timp ce Banca Centrală Europeană supraveghează politica monetară a regiunii și deciziile privind rata dobânzii.
Gentiloni nu se va întoarce pentru un al doilea mandat de comisar, ca urmare a realegerii tumultoase a lui Von der Leyen în funcția de președinte, dar a prezentat imaginea economică care îl așteaptă pe iminentul său succesor.
„Economia este în creștere, încet, dar în creștere. Iar riscurile de diferențe în cadrul Uniunii Europene, care erau foarte ridicate atunci când a avut loc pandemia, sunt foarte limitate”, a remarcat el. „Partea proastă a poveștii este că, dacă nu ne creștem capacitatea în ceea ce privește competitivitatea, dacă nu facem progrese enorme în ceea ce numim uniunea piețelor de capital și dacă nu abordăm provocarea apărării… dacă nu facem asta, ei bine, noua situație a lumii va părea foarte dificilă pentru europeni”, a spus Gentilorni.
În urma pandemiei Covid-19, Europa s-a confruntat cu o criză a costului vieții și cu un mediu cu inflație ridicată, exacerbate de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și de penuria de aprovizionare cu energie ca urmare a sancțiunilor împotriva Moscovei. Economia zonei euro a crescut în prima jumătate a acestui an, cifrele preliminare indicând o creștere peste așteptări a produsului intern brut de 0,3% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu trimestrul precedent.În previziunile sale din primăvară, Comisia Europeană a estimat că PIB-ul UE va crește cu 1% în 2024 și cu 0,8% în zona euro, cu creșteri respective de 1,6% și 1,4% în cele două regiuni în 2024. La momentul respectiv, Comisia a evidențiat creșterea pe fondul accelerării consumului privat, al scăderii inflației și al unei piețe a muncii solide, dar și al unor riscuri geopolitice mai ample, pe fondul conflictelor în curs de desfășurare în Ucraina și Orientul Mijlociu.
Pe fondul scăderii inflației, BCE a luat în iunie prima măsură de relaxare a politicii monetare din 2019, reducând dobânda cheie a băncii centrale la 3,75%, de la nivelul record de 4%, unde se află din septembrie 2023. Începând de vineri, piețele au luat în calcul în totalitate o nouă reducere a ratei BCE în cadrul viitoarei sale reuniuni din 12 septembrie.
Relația cu China
Privind în perspectivă, Europa trebuie să înfrunte acum dubla furtună a alegerilor la limită din noiembrie în SUA, partener comercial cheie, și fricțiunile din relația sa comercială cu China. UE a intrat în vizorul Beijingului ca urmare a deciziei din iunie a blocului comunitar de a impune tarife mai mari la importurile de vehicule electrice din China, despre care s-a constatat că beneficiază „în mare măsură de subvenții neloiale” și reprezintă o „amenințare de prejudiciu economic” pentru producătorii de vehicule electrice din Europa.
Gentiloni a subliniat sâmbătă că diplomația comercială cu China și războiul din Ucraina trebuie să ocupe primul loc pe agenda provocărilor cu care se confruntă o nouă Comisie – și că acestea sunt preocupări mai presante decât apariția unei potențiale a doua administrații americane sub conducerea fostului președinte Donald Trump.
Uniunea Europeană trebuie „să sprijine Ucraina, să mențină ușile comerțului internațional deschise”, dar și „să renunțe la ingeniozitatea noastră în relația comercială cu China. Dar acest lucru nu înseamnă că putem accepta ideea că comerțul internațional și normele comerciale internaționale [au] luat sfârșit”, a menționat Gentiloni.
El a minimalizat impactul economic al unei victorii a lui Trump în noiembrie, adăugând: „Cred că o schimbare în administrația americană, adică victoria lui Trump în alegeri, desigur că nu va fi binevenită la Bruxelles, dar nu cred că schimbarea ar fi enormă în ceea ce privește relațiile economice”.
Gentiloni nu și-a anunțat încă următorii pași după plecarea de la Comisie, într-un moment în care Europa și organul său legislativ se confruntă cu un val în creștere de susținere a extremei drepte.
„Nu ar trebui să îți organizezi niciodată următorul rol atunci când ai un rol. Dar, desigur, îmi voi aduce contribuția la afacerile europene și poate și la politica italiană și la afacerile italiene”, a declarat el sâmbătă.Este puțin probabil ca politicianul de stânga să obțină sprijinul premierului italian Giorgia Meloni, care l-a nominalizat pe ministrul pentru afaceri europene Raffaele Fitto din rândurile partidului său de dreapta Frații Italiei pentru a face parte din noul executiv al UE.
Facțiunile de extremă dreapta au câștigat teren substanțial în ultimele alegeri europene, ceea ce l-a determinat pe premierul de dreapta al Ungariei – care deține în prezent președinția Consiliului UE – Viktor Orbán să se întrebe dacă o Comisie Von der Leyen este adecvată, având în vedere sentimentul politic.
„Nucleul dificultății este următorul: Comisia precedentă s-a dovedit a fi foarte nereușită, în ceea ce privește competitivitatea, economia europeană, migrația, oprirea războiului. Deci, în general, a fost o Comisie fără succes”, a declarat vineri liderul maghiar pentru Sedgwick de la CNBC, menționând că a fost luată decizia de a «crea aceeași Comisie, practic».
El a adăugat: „Așa că am [o] mare convingere că [oamenii] se pot schimba și pot fi capabili să ofere performanțe mai bune decât au făcut-o anterior. Dar [este] dificil să crezi asta. Așa că încerc să sprijin Comisia cât de mult pot, dar, fiind un om rațional, cred că am neglijat dorința de schimbare a alegătorilor, iar aceeași instituție [este] încă pe poziții la Bruxelles, și nu este bine”, a conchis Gentiloni, conform CNBC.