Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru anul 2024

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 a fost adoptat miercuri, cu largă majoritate, de Plenul Parlamentului European, potrivit unui comunicat al instituției. Rezultatul votului a fost de 519 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” şi 30 abţineri.

Într-un acord cu statele membre încheiat sâmbătă, 11 noiembrie, Parlamentul a obținut o sumă suplimentară de 666,5 milioane de euro pentru prioritățile sale, în plus față de ceea ce Comisia propusese inițial în proiectul de buget. Deputații europeni au crescut finanțarea pentru programe și politici care sunt cruciale pentru a aborda consecințele războiului din Ucraina și provocările globale, precum și pentru a sprijini tinerii, inclusiv tinerii fermieri. De asemenea, au crescut finanțarea pentru programele care contribuie la redresarea post-pandemică, combaterea antisemitismului și consolidarea eforturilor în vederea tranziției verzi, în conformitate cu prioritățile Parlamentului.

Printre creșterile obținute de deputați se numără 250 de milioane de euro pentru ajutorul umanitar, 150 de milioane de euro pentru Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională – programul Europa globală, 85 de milioane de euro pentru Orizont Europa, 30 de milioane de euro pentru infrastructura de transport (Mecanismul Conectarea Europei), 60 de milioane de euro pentru Erasmus+, 20 de milioane de euro pentru LIFE, 20 de milioane de euro pentru tinerii fermieri, 10 milioane de euro pentru mecanismul de protecție civilă al UE și 10 milioane de euro pentru mobilitatea militară.

Sursa foto: FMI Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *