Parlamentul European a votat pentru introducerea de suprataxe vamale de 40-45 de euro/tonă pe îngrășămintele importate din Rusia și Belarus

fertilizator scos cu mana dintr-o punga Sursa foto: Pexels / Leiliane Dutra

Parlamentul European a votat joi pentru introducerea unor suprataxe vamale pentru îngrășăminte și anumite produse agricole din Rusia și Belarus, pentru a preveni o potențială amenințare la securitatea alimentară a UE și a limita fondurile ruse pentru războiul său din Ucraina, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Plenul PE a votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a crește cu 50% taxele vamale ale UE asupra produselor agricole din Rusia și Belarus care nu făceau obiectul unor suprataxe vamale. Scopul declarat al măsurii este reducerea dependenței UE de produsele din cele două țări, printre care zahărul, oțetul, făina și hrana furajeră, informează un comunicat al PE.

Textul de lege adoptat de PE prevede taxe vamale de 6,5% pe îngrășămintele importate din Rusia și Belarus, plus suprataxe de 40-45 de euro pe tonă pentru perioada 2025-2026. Aceste suprataxe vor crește la 430 de euro pe tonă până în 2028. În proiectul de lege votat marți, eurodeputații apreciază că veniturile din vânzarea de îngrășăminte din Rusia și Belarus contribuie direct la finanțarea războiului împotriva Ucrainei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Măsurile propuse vor reduce importurile UE de bunuri vizate semnificativ, fie că provin din cele două țări, fie că sunt exportate direct sau indirect de ele. Se anticipează că aceasta va duce la o diversificare și mai mare a producției UE de fertilizatori, care în prezent este afectată de prețurile scăzute ale importurilor.

Textul de lege însărcinează Comisia Europeană să monitorizeze creșterile de prețuri și orice posibil efect negativ asupra pieței interne sau a sectorului agricol al UE și să ia măsuri pentru a diminua impactul.

Textul a fost adoptat cu 411 voturi pentru, 100 împotrivă și 78 de abțineri.

Impactul asupra pieței și securității alimentare

„Creșterea graduală prevăzută de reglementare a suprataxelor vamale pentru produse din Rusia și Belarus va contribui la a împiedica Rusia să folosească piața UE pentru a-și finanța mașina de război. Este inacceptabil că, după peste trei ani de la lansarea războiului la scară largă al Rusiei, UE continuă să cumpere de aici produse critice în cantități mari; de fapt, aceste importuri au crescut semnificativ”, a declarat eurodeputata letonă Inese Vaidere, din grupul PPE, raportoare pentru Rusia.

„Propunerea va stimula producția de fertilizatori în UE, care a primit o lovitură de la importurile ruse ieftine, dând totodată timp fermierilor să se adapteze. Foarte important, propunerea conține, de asemenea, prevederi care permit Comisiei să monitorizeze îndeaproape piața de îngrășăminte și să ia măsuri dacă prețurile cresc”, a adăugat Vaidere.

După ce a fost aprobată de PE, reglementarea trebuie să fie adoptată oficial de Consiliul UE, iar apoi publicată în Jurnalul Oficial înainte de a intra în vigoare.

Importurile UE de fertilizatori bazați pe azot din Rusia, deja mari în 2023, au crescut semnificativ în 2024. Potrivit Comisiei Europene, importurile de îngrășăminte acoperite de acest text de lege reflectă o situație de dependență economică față de Rusia. Lăsată nesupravegheată, situația ar putea afecta securitatea alimentară a UE și, în cazul fertilizatorilor în special, ar face ca blocul comunitar să fie vulnerabil la măsuri coercitive ale Rusiei.

Acesta este motivul pentru care CE a venit în ianuarie acest an cu propunerea de a impune suprataxe asupra îngrășămintelor și anumitor produse agricole care provin din Rusia și Belarus, se mai menționează în comunicatul PE.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.